Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Smirnov vrea rachete ruseşti în Transnistria

smirnov-igor-20100216090232.jpg

Liderul transnistrean, Igor Smirnov.

"Noi nu suntem împotriva amplasării în Transnistria a forţelor armate ruse, împreună cu armamentul necesar pentru protecţia cetăţenilor noştri", a răspuns textual Igor Smirnov la întrebările insistente ale jurnaliştilor dacă regiunea separatistă este dispusă să găzduiască sisteme anti-rachetă ruseşti, ca răspuns la amplasarea în România a scutului anti-balistic american, transmite corespodentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea. Igor Smirnov a fost foarte atent în răspunsuri şi chiar a avertizat o ziaristă că nu se lasă tras de limbă, ca apoi cuvintele lui să fie răstălmăcite. Liderul de la Tiraspol s-a limitat să declare doar că şi-ar dori o prezenţă militară rusească pe vecie, însă stabilirea tipurilor de arme şi a numărului de ofiţeri ruşi rămâne la latitudinea Moscovei.

"Noi nu suntem împotriva amplasării în Transnistria a forţelor armate ruse, împreună cu armamentul necesar pentru protecţia cetăţenilor noştri", a răspuns textual Igor Smirnov la întrebările insistente ale jurnaliştilor dacă regiunea separatistă este dispusă să găzduiască sisteme anti-rachetă ruseşti, ca răspuns la amplasarea în România a scutului anti-balistic american, transmite corespodentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea (audio).

Igor Smirnov a fost foarte atent în răspunsuri şi chiar a avertizat o ziaristă că nu se lasă tras de limbă, ca apoi cuvintele lui să fie răstălmăcite.

Liderul de la Tiraspol s-a limitat să declare doar că şi-ar dori o prezenţă militară rusească pe vecie, însă stabilirea tipurilor de arme şi a numărului de ofiţeri ruşi rămâne la latitudinea Moscovei.

Speculaţiile pe tema instalării unor rachete Iskander în Transnistria au apărut după ce cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta a scris că o mişcare pro-rusă de la Chişinău intenţionează să-i ceară preşedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev construirea în Transnistria a unui sistem de apărare, ca răspuns la posibila amplasare în România a sistemului american de apărare anti-rachetă.

Experţii de la Moscova spun că este vorba de o capcană, ca Rusia să fie atrasă într-un scandal şi drept urmare Kremlinul nu trebuie să aibă nici o reacţie.

 
Corespodentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea.