Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Îl va convinge Erdogan pe Putin să renunţe la sprijinul pentru Assad?

il-va-convinge-erdogan-putin-sa-renunte-sprijinul-assad.jpg

Preşedintele rus, Vladimir Putin (Foto: Reuters/Michael Klimentyev)

Premierul turc îl va primi luni la Ankara pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Principalul punct din meniu: Siria. Recep Tayip Erdogan va încerca să-l convingă pe Putin să renunţe să mai sprijine regimul lui Bashar al-Assad. "Rusia deţine cheia rezolvării conflictului din Siria", explica în urmă cu două zile şeful Guvernului turc.

Este o vizită amânată de mai bine de două luni, în contextul în care presa internaţională relatează că Vladimir Putin are probleme de sănătate. Serviciul de presă al liderului rus a explicat însă că e vorba de o simplă întindere musculară petrecută la un antrenamen de judo. Cert este că odată ce şi-a mai revenit, Vladimir Putin a luat direcţia Ankara, pentru a negocia cu şeful Guvernului turc.

Vizita vine într-un context extrem de tensionat, în care Turcia a solicitat NATO instalarea de rachete Patriot, ca protecţie contra unor eventuale atacuri venite dinspre Siria. Rusia a criticat dur decizia. Trebuie spus că Rusia este cel mai important aliat al regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia, cel mai important sprijinitor al rebelilor sirieni.

Erdogan va încerca totuşi să elimine temerile preşedintelui rus în privinţa evenimentelor ce ar urma, dacă Rusia nu l-ar mai proteja pe plan internaţional pe Assad.

Totuşi, Moscova nu dă nici un semn că ar fi dispusă să renunţe la ultimul său aliat din Orientul Mijlociu. Cu atât mai mult cu cât regimul sirian este şi un cumpărător important de arme ruseşti. Rusia şi China şi-au folosit de fiecare dată dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, pentru a bloca sancţiunile internaţionale la adresa Siriei, ceea ce a condus doar la escaladarea conflictului din această ţară. De asemenea, Rusia a avut o reacţie extrem de dură în octombrie, când Turcia a forţat un avion de pasageri ce se îndrepta dinspre Moscova spre Siria să aterizeze în Turcia. Autorităţile turce au explicat că existau suspiciuni că avionul ar transporta de fapt echipamente militare.

În ciuda protestelor vocale ale Moscovei, regimul sirian este tot mai izolat, iar statele occidentale au început să recunoască, rând pe rând, rebelii drept autoritate legitimă în Siria. Potrivit Le Figaro, Washigntonul se pregăteşte şi el să recunoască rebeliunea siriană.

În ciuda divergenţelor pe tema Siriei, Rusia şi Turcia au legături economice importante: Turcia este un mare consumator de gaze naturale ruseşti şi una dintre primele destinaţii turistice pentru ruşi, în timp ce Rusia este o mare piaţă de desfacere pentru companiile turceşti de construcţii. Anul viitor, Rusia va construi prima centrală nucleară a Turciei. Din această iarnă, Rusia va începe şi constrrucţia gazoductului South Stream, iar Turcia deţine un rol consistent în sistemul de distribuţie a gazului rusesc spre Europa. Motive pentru care cei doi politicieni se vor purta cu mănuşi şi vor evita, cel mai probabil, confruntarea directă pe tema Siriei.