Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ilie Sârbu, despre confiscarea averilor: N-are rost să venim cu invenţii!

ilie-sarbu-confiscarea-averilor-n-are-rost-venim-inventii.jpg

USL ar putea vota legea PDL privind confiscarea averilor, susţine Ilie Sârbu.

USL nu obstrucţionează ideea în sine a confiscării averilor, însă trebuie respectate directivele europene. Iată ce spune la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, după ce Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii. Social-democratul declară că varianta USL este una europeană şi că Guvernul vine cu "invenţii". Totuşi, el precizează că în final USL va vota varianta PDL.

Ilie Sârbu critică ceea ce el numeşte "concurenţa" legilor privind confiscarea extinsă a averii. "USL a depus proiectul lui de lege cu câteva zile înainte. Guvernul a fost pus cumva într-o situaţie delicată şi s-a grăbit să treacă ieri (miercuri, 6 iulie-n.r.) în şedinţă acest proiect al lor. Victor Ponta a declarat că dacă nu sunt de acord cu proiectul nostru, o să-l votăm pe al lor. De multe ori, aceste legi pe care le facem la concurenţă câteodată trec dincolo de ceea ce se întâmplă în UE şi chiar în lume. Venim noi cu Agenţia Naţională de Integritate, cu DNA-ul, toate instituţiile acestea care s-au creat câteodată special pentru România şi care n-au dat rezultatele pe care le aşteaptă de la noi nici SUA, care au devenit un fel de diriginte al nostru şi nici UE", susţine senatorul PSD.

 

Proiectul USL este unul "european"

 

Ilie Sârbu precizează că proiectul USL privind confiscarea averii este unul european: "Proiectul nostru este un proiect european. N-am făcut nimic mai mult decât am luat o directivă europeană şi am adaptat-o la ceea ce se întâmplă în legislaţia noastră. Noi nu obstrucţionăm ideea în sine. Trebuie să se facă ceva în această zonă a îmbogăţirilor fără cauză şi a veniturilor ilicite, dar noi am încercat să facem ceea ce face Europa, ce face toată lumea, să nu mai devenim un caz special doar pe hârtie".

"Guvernul a venit cu propriul proiect ca să arate - domnul Boc fiind, sigur, jurist de meserie, mare profesor de Drept - că e capabil… pentru că tot au ameninţat cu schimbarea Constituţiei, ştim că nu se poate face lucrul acesta aşa de repede, apoi au venit cu propuneri de reorganizare teritorială, toate au eşuat în sesiunea care s-a încheiat şi atunci a venit cu acest proiect care să ne mai ocupe nouă timpul şi să discutăm despre proiecte care se vor aplica în perioada următoare şi să uităm de realitatea zilei, de ceea ce se întâmplă în învăţământ, sănătate, pensionarii şi celelalte domenii", continuă Ilie Sârbu.

Liderul senatorilor PSD crede că "n-are rost să venim noi cu invenţii, atâta vreme cât suntem obligaţi prin tratatul de aderare să adoptăm toate directivele europene, nu să venim noi cu invenţii", aluzie la proiectul Guvernului privind confiscarea extinsă a averii.

 

USL va vota varianta PDL a legii privind confiscarea extinsă a averii

 

Ilie Sârbu declară că USL va vota varianta PDL. "În final, dacă cei de la PDL, coaliţia sunt dispuşi să voteze o lege de acest gen, o votăm şi pe a lor, să nu se mai pună în spatele Opoziţiei mereu această reţinere faţă de confiscarea averii, pentru că nu există. Dar totul să fie făcut în spiritul acestor legi care au dat rezultate în UE, în SUA şi în alte ţări ale lumii", explică senatorul social-democrat.

 

Confiscarea extinsă a averii, aprobată de Guvern

 

Guvernul a aprobat miercuri, 6 iulie, proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii. Documentul modifică actualul Cod Penal, astfel încât confiscarea extinsă a averii să fie reglementată prin lege, a declarat premierul Emil Boc.

Astfel, o persoană sancţionată pentru infracţiuni cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani va fi obligată să dovedească faptul că averea deţinută a fost obţinută legal, potrivit premierului. Legea va permite confiscarea acelei părţi din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Printre infracţiunile luate în calcul se află şi cele legate de acte de corupţie, evaziune fiscală sau alte infracţiuni economico-financiare.

Emil Boc susţine că proiectul Guvernului este "superior" celui propus de Opoziţie, care nu permite confiscarea averii pentru fapte de corupţie sau de evaziune fiscală, ci doar pentru alte infracţiuni.

Viitoarea lege privind confiscarea extinsă a averiii ar trebui trimisă la Curtea Constituţională, înainte de a intra în vigoare, pentru a se evita situaţiile în care ea ar putea fi atacată şi declarată neconstituţională, după aplicare, cum s-a întâmplat cu legea privind deconspirarea foştilor colaboratori ai Securităţii. Iată ce spune la RFI expertul în justiţie al Societăţii Academice din România, Laura Ştefan.

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre confiscarea extinsă a averilor