Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ilie Sârbu: Exclus să renunţăm la înlocuirea lui Mircea Geoană!

ilie-sarbu-exclus-sa-renuntam-inlocuirea-lui-mircea-geoana.jpg

Schimb de replici între Mircea Geoană şi Ilie Sârbu

Este exclus ca PSD să renunţe la înlocuirea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului. O spune într-un interviu la RFI liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu. Acesta susţine că Geoană "nu are limită" şi a ajuns preşedinte al Camerei superioare datorită lui. Când era şef la partid, Mircea Geoană "simula că-i mare preşedinte", mai afirmă Ilie Sârbu.

Reporter: Renunţă PSD la înlocuirea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului?

Ilie Sârbu: Exclus! Decizia a fost clară: BPN-ul s-a pronunţat, grupul s-a pronunţat, acum sigur că apar şi alte puncte de vedere post-factum. Preşedintele partidului s-a pronunţat şi el foarte clar, hotărât. Nu mai trăim perioada în care la Biroul Permanent luam hotărârea, iar când ieşim la presă, comunicăm altceva. S-a terminat! Asta ne-a dus unde ne-a dus, suntem de-atâţia ani în Opoziţie.

 

Rep.: Mircea Geoană spune la Realitatea TV că pe Victor Ponta l-a făcut om, promovându-l în PSD, "în ciuda voinţei partidului", iar pe dvs. v-a pus ministru cu mâna sa. Cum îi răspundeţi?

I.S.: Vreau să-i amintesc şi n-am făcut-o public niciodată şi-mi pare rău că m-a provocat, dar văd că omul ăsta n-are limită, merge din rău în mai rău, vreau să-i reamintesc că el a ajuns preşedinte al Senatului datorită mie, pentru că eu eram atunci preşedinte al Senatului. Am fost şi acuzat public că am negociat cu preşedintele Băsescu. Am negociat pentru că mi-a dat partidul mandat să negociez, iar el era disperat, n-avea drum de întoarcere, partidul îi cerea să-l ducă la guvernare şi accepta orice la vremea aia. Eu am avut bunul simţ şi am spus cu el de faţă că nu pot să rămân eu în continuare preşedinte al Senatului, pentru că acest post mi se pare corect să-l aibă preşedintele partidului. Cum ne-a făcut el? Pe Ponta l-a făcut el om? N-a hotărât el, că aţi văzut componenţa Guvernului nostru, decizia s-a luat în Biroul Permanent. N-a fost Geoană piesa principală, aşa cum aţi putea să bănuiţi. Alţii au decis Guvernul. A stat şi el printre noi pe-acolo şi simula că-i mare preşedinte! A, alte numiri, da, a făcut, alte numiri pentru care probabil va trebui să mai dea şi explicaţii!

 

Mircea Geoană "e apropiat de UNPR"

 

Rep.: Dar Mircea Geoană este deranjat între altele pentru că dvs. aţi sugerat că dânsul va încerca o apropiere de UNPR. Aveţi informaţii clare?

I.S.: Dar e apropiat de UNPR! Iarăşi spun acum mai mult decât aş vrea să spun, dar am ajuns şi eu la limită, nu poate să spună adevărul, nu-şi asumă adevărul. E învăţat cu diplomaţia şi cred că l-a deformat diplomaţia! Probabil în familie a avut o educaţie destul de strictă, n-a avut curaj să spună părinţilor întotdeauna ce gândeşte… Noi avem informaţii concrete de la oameni care au participat la aceste discuţii. În România ce poţi să faci să rămână secret? Nu suntem capabili de mari secrete. Dacă se întâlnesc doi, în mod sigur a doua zi se află.

 

Rep.: Două voci grele din partid, Adrian Năstase şi Ion Iliescu l-au contrazis pe Victor Ponta şi au spus că PSD nu poate merge mai departe cu revocarea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului. Cât de mult va conta poziţia celor doi?

I.S.: Vocile astea câteodată devin "grele" şi câteodată sunt un "dezastru" pentru partid. Nu vă amintiţi cât a fost pus la zid Adrian Năstase, cât a fost pus la zid domnul Iliescu? Câteodată sunt grele, când o anumită parte a presei doreşte lucrul ăsta, iar câteodată "Ponta e un copil pe care îl dirijează Năstase şi Iliescu… comuniştii vor să refacă, să repună, să restaureze…". Deci noi trebuie să avem o linie, o conduită. Sunt păreri de care trebuie să ţinem cont. Am văzut declaraţia domnului Năstase. Nu avea nimic comun cu ceea ce a spus presa. A spus ceea ce spun şi eu. Dorim în continuare să-l înlocuim. Se pare că nu putem, pentru că nu avem numărul necesar de voturi, dar asta nu înseamnă că ne oprim. S-ar putea să avem o zi în care ei (senatorii Puterii-n.r.) să nu fie la Parlament şi să putem s-o facem. Sunt şi alte variante, să mai negociem cu unul cu altul, nu ştiu

 

Rep.: Ce să negociaţi?

I.S.: Poate mai găsim un coleg sau doi. Nouă nu ne trebuie mult, ne trebuie doi colegi care să voteze cu noi. Nimic nu-i exclus în politică…

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre demiterea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului