Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Îmbulzeală la Consulatul României de la Chişinău

moldova-republica-coada-consulatul-chisinau-vize-20100701121841.jpg

Coadă la Consulatul României de la Chişinău.

Zeci de oameni stau la coadă în fiecare dimineaţă la Consulatul României de la Chişinău, ca să depună actele pentru obţinerea vizei româneşti, dar şi dosarul pentru cetăţenie. Solicitanţii sunt nemulţumiţi că autorităţile de pe ambele maluri ale Prutului, deşi au promis în repetate rânduri că vor interveni şi soluţiona problema nu iau măsuri, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

Zeci de oameni stau la coadă în fiecare dimineaţă la Consulatul României de la Chişinău, ca să depună actele pentru obţinerea vizei româneşti, dar şi dosarul pentru cetăţenie. Solicitanţii sunt nemulţumiţi că autorităţile de pe ambele maluri ale Prutului, deşi au promis în repetate rânduri că vor interveni şi soluţiona problema nu iau măsuri. Între timp, oficiali ai Ambasadei României au anunţat că pe 12 iulie consulatele româneşti de la Bălţi şi Cahul îşi vor începe activitatea, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio).

Îmbulzeală, strigăte, nervi şi oameni supăraţi. Asta am găsit la Consulatul României pe la ora zece dimineaţa. Atmosfera era similară celei din 2007, când cetăţenii moldoveni au început să obţină vize, după ce România a aderat la Uniunea Europeană. Cei mai mulţi erau veniţi de prin sate, din nordul şi sudul Republicii Moldova. În mulţime am zărit şi câteva persoane care aveau listele celor care urma să intre.

Elena Ciobanu este de la Glodeni, raion din nordul ţării. A mers vreo trei ore pe drum, doar ca să ajungă, împreună cu cei doi copii ai săi, la Consulat. Elena s-a arătat nemulţumită că autorităţile nu iau măsuri pentru a le veni în ajutor celor care aşteaptă să depună dosarul pentru obţinerea vizei.

Are nevoie de viză pentru că vrea să ajungă la nunta nepoatei în România. Anastasia Popescu este de la Durleşti şi are o săptămână de când îşi petrece zilele în faţa Consulatului, în speranţa că va reuşi să intre.

Începând cu 12 iulie, mulţi dintre cei care vor dori să obţină viza românească, nu vor mai face naveta la Chişinău. Vor merge la Cahul, în sudul ţării, dar şi la Bălţi, capitala de nord, unde îşi vor deschide uşile mult-aşteptatele secţii consulare ale Ambasadei României.

La secţia consulară am întâlnit mai mulţi oameni, veniţi pentru prima dată ca să obţină viza românească.

În prezent, aproape 750 de cereri de vize sunt procesate zilnic, iar personalul şi-a prelungit activitatea, pentru a face faţă numărului mare de solicitări. Reprezentanţii Ambasadei României de la Chişinău susţin că îndeosebi în perioada estivală, la fel ca în zilele premergătoare marilor sărbători sau începutului noului an de învăţământ, se înregistrează un aflux suplimentar de solicitări de servicii consulare.

Potrivit Ambasadei României de la Chişinău, unii dintre cetăţenii moldoveni vin zilnic la Secţia Consulară, în repetate rânduri, mai ales pentru că prezintă documentaţii incomplete pentru serviciul solicitat, iar numărul solicitanţilor este amplificat de însoţitori, adesea familii întregi, care se deplasează la misiune pentru a acompania persoana direct interesată.

Recent, Ambasada României din Republica Moldova a atenţionat autorităţile de la Chişinău privind perpetuarea în exteriorul Ambasadei a unei activităţi de "consiliere" sau de "intermediere" din partea unor cetăţeni moldoveni. Aceştia deseori percep taxe ilegale pentru urgentarea eliberării vizelor şi pentru depunerea dosarului pentru obţinerea cetăţeniei române. Reacţia Ambasadei României de la Chişinău vine la doar o zi după ce Agenţia pro-comunistă Omega a publicat o ştire, prin care acuză persoane intermediare că ar face business la poarta Consulatului României, pe seama celor care vor să obţină paşaport sau viză românească. Pentru a fi printre primii pe listă, solicitanţii sunt gată să achite unor interpuşi până la o sută de euro.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.