Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imigranţii tunisieni înveninează relaţiile dintre Italia şi CE

euro-sediul-comisiei-europene-fondul-unor-steaguri-ale-ue.jpg

Sediul Comisiei Europene din Bruxelles

Italia şi Comisia Europeană se contrazic din cauza valului de imigranţi tunisieni. Aproximativ cinci mii de clandestini au ajuns pe insula italiană Lampedusa, în ultimele cinci zile, după prăbuşirea regimului Ben Ali. Oficialii italieni se plâng că nu sunt sprijiniţi de Bruxelles, în timp ce Comisia Europeană spune că Italia a refuzat ajutorul.

Italia cere ajutor internaţional, pentru a putea face faţă afluxului de imigranţi tunisieni. Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni a deplâns faptul că "Uniunea Europeană a lăsat Italia singură, ca de obicei".

Autorităţile italiene afirmă că "solicită ajutorul indispensabil al Europei deja de vineri, dar că nimic nu s-a făcut până acum".

Oficialii italieni cer convocarea unei reuniuni de urgenţă la nivel politic al Consiliului JAI. Pentru a face faţă valului de imigranţi tunisieini, Italia şi-ar dori o misiune Frontex de interceptare şi patrulare de-a lungul coastelor Tunisiei. Coaste în largul cărora şi autorităţile tunisiene au anunţat duminică seară că vor trimite forţe suplimentare.

În replică, Bruxelles-ul respinge acuzaţiile Italiei. Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom se arată "surprinsă" de poziţia autorităţilor din peninsulă, care ar fi refuzat de fapt oferta de ajutor din partea Comisiei. "De sâmbătă, sunt în contact personal cu autorităţile italiene. Le-am întrebat dacă au nevoie de ajutor, dar mi-au răspuns : "nu, mulţumim, nu avem nevoie de asistenţă din partea Comisiei Europene, în acest stadiu" ", precizează comisarul.

Tunisia şi Italia au "interesul comun de frânare a traficului de imigranţi". Declaraţia a fost făcută de ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

"Cred că Tunisia şi Italia au interesul comun de a frâna acest trafic şi cred că Italia poate oferi foarte mult Tunisiei", spune Franco Frattini. El oferă ca exemplu "ajutorul logistic în termeni de echipamente ale forţelor de poliţie şi oferirea de mijloace importante, navale şi terestre, pentru controlul coastelor tunisiene".

"Până în prezent, patrulele de pe coastele nord-africane au funcţionat şi dorim reluarea acestei practici, care până acum o lună a redus la zero imigraţia clandestină", mai precizează şeful diplomaţiei italiene.

Potrivit presei de la Tunis, între o mie şi o mie cinci sute de candidaţi la emigrare au fost deja arestaţi în ţara magrebină. Peste cinci mii au reuşit să scape însă, traversând adesea în ambarcaţiuni vetuste cei 140 de kilometri, care-i despart de insula Lampedusa.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, în dialog cu Vasile Damian