Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imigraţia, atacată de Sarkozy

sarkozy.jpg

Imigraţia, atacată de Sarkozy. REUTERS/Loic Le Loet

Preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy îşi radicalizează discursul politic. Confruntat cu o stagnare a intenţiilor de vot în favoarea sa pentru alegerile prezidenţiale - alegeri la care este dat mare învingător candidatul socialiştilor Fançois Hollande - Sarkozy a decis să adopte poziţii tot mai conservatoare şi populiste, în particular împotriva imigraţiei.

"Imigraţia este un atuu dar poate fi şi o problemă". La prima vedere, fraza pronunţată sâmbătă de candidatul Nicolas Sarkozy poate părea anodină, simplistă dar ea nu corespunde cu textul scris, înmânat în prealabil ziariştilor. Pe foaie scria doar "imigraţia este o problemă".

Ea denotă aşadar o tentativă de revenire spre un discurs mult mai dur din partea celui care în urmă cu 5 ani reuşise să atragă o parte din votul extremei drepte. Frontul Naţional îşi freacă dealtfel mâinile şi e de părere că strategia candidatului-preşedinte legitimează programul electoral al lui Marine Le Pen, axat şi el pe combaterea imigraţiei.

În acest duel la distanţă între candidatul conservator şi cel de extremă dreaptă, Sarkozy riscă să cadă în capcană, e de părere ziarul Le Monde care consacră două pagini întregi acestei turnuri luată în campania electorală franceză.

Pronunţându-se din nou împotriva votului străinilor din afara Uniunii Europene la alegerile locale, Sarkozy ştie că propunerea e pe placul alegătorilor extremişti dar ea riscă să îndepărteze electoratul conservator mai moderat déja speriat de declaraţiile lui Claude Guéant.

Vineri, ministrul francez de interne şi un apropiat al preşedintelui-candidat, provocase déja o noua polemică - nimeni nu mai ştie a câta - făcând o legătură între votul străinilor şi obiceiurile alimentare, mai exact mâncarea halal a musulmanilor, paralelă descrisă deîndată de opoziţia de stânga drept "xenofobă".

Sarkozy s-a abţinut să comenteze a doua zi la Bordeaux această declaraţie dar a părut că o cauţionează şi în plus a propus ca de acum încolo carnea halal să fie etichetată ca atare. În continuare, el a estimat că cererea de reîntregire a familiei să fie condiţionată de resursele financiare ale candidatului, a evocat din nou un concept pe care-l credeam uitat şi anume identitatea naţională.

O serie de propuneri riscante aşadar politic pentru un candidat republican - chiar tabăra lui Sarkozy recunoaşte în paginile lui Le Monde că "s-a mers foarte departe, s-a flirtat cu Constituţia şi Convenţia europeană a drepturilor omului".

Metoda însă pare că nu mai merge, maşina e gripată iar partidul prezidenţial îşi pune întrebări cu privire la strategia electorală. O strategie care riscă să provoace o situaţie similară, precum cea din 21 aprilie 2002 când în finala prezidenţială s-au calificat candidatul conservator - pe atunci Jacques Chirac - şi cel de extremă dreaptă, Jean-Marie Le Pen.

De această dată, un deceniu mai târziu, pesimiştii prezic o situaţie inversă, adică o finală între socialistul Hollande şi fiica lui Jean-Marie, Marine Le Pen.