Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imigraţia tunisiană destabilizează Europa

imigranti-lampedusa-reuters-antonio-parrinello.jpg

Imigranţi pe insula italiană Lampedusa (Foto: Reuters/Antonio Parrinello)

Controalele frontierelor interne ale Spaţiului Schengen pot fi introduse, conform unei propuneri pe care Comisia Europeană o face miercuri, 4 mai şi asta pentru a calma neliniştea Franţei. Scrisoarea franco-italiană din 26 aprilie, adresată Comisiei Europene cerea o reformă a Spaţiului Schengen în condiţii excepţionale precum cele experimentate de UE în acest moment.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Gestul se explică sub presiunea imigraţiei masive din Tunisia şi a deciziei italiene de a regulariza această imigraţie, care poate astfel circula liberă în toată zona Schengen.

Iată un test pe care proiectul comunitar, Spaţiul de liberă circulaţie bazat pe colaborare şi încredere reciprocă se pare că este pe cale să-l rateze. Cei 20 de mii de tunisieni eşuaţi în Italia au fost de ajuns pentru a inflama relaţia cu vecina şi partenera franceză.

Aceasta nu este însă şi opinia Comisiei Europene, care a recunoscut că reintroducerea de controale la frontiere este o opţiune printre altele în circumstanţe excepţionale. Franta ar fi putut lua această măsură de manieră unilaterală.

Tratatul Schengen o permite, iar directiva UE privind libera circulaţie a persoanelor specifică şi ea posibilitatea închiderii frontierelor în caz de perturbare a ordinii şi sănătăţii publice.

Parisul consideră că această măsură este insuficientă şi doreşte ca reforma Schengen să cuprindă aceeaşi posibilitate şi în cazul în care "un stat nu reuşeşte să-şi păzească frontierele externe", aluzie făcută la Italia.

În toată această discuţie de fapt Executivul european iese de vină, oricum ar fi analizată situaţia.

Comisia nu a putut prezenta vreodată vreo propunere coerentă de gestiune a imigraţiei, spun unii diplomaţi europeni, prin urmare fiecare stat îşi ia propriile măsuri, adesea în detrimentul partenerilor săi.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan