Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inasprirea regulilor ce tin de taxarea economiilor in UE

200803-3153.jpg

Inasprirea regulilor ce tin de taxarea economiilor in UE

UE ar putea schimba regulile in materie de taxare a economiilor, ministrii de finante europeni au cerut aceasta marti la Bruxelles in urma unui scandal de evaziune fiscala.

Inasprirea regulilor ce tin de taxarea economiilor este un dosar delicat, Belgia si Luxemburg de exemplu nu ar dori sa renunte la secretul bancar si pun conditii stricte in cazul in care ar accepta sa o faca.

Dar unele schimbari se impun, sustine Germania care a obtinut câstig de cauza marti la Bruxelles când ministrii de finante au cerut Comisiei Europene sa reanalizeze actuala legislatie, datând din 2005 si sa faca noi propuneri.

Evaziunile fiscale de proportii descoperite recent in Lichtenstein stau la baza ingrijorarilor Germaniei iar Comisia Europeana s-a angajat marti sa propuna, daca este cazul, unele amendamente legislative până la sfârsitul lunii iunie.

Prevederile actuale cer ca un schimb de informatii sa se efectueze intre state privind conturile de economii ale persoanelor ce nu sunt rezidente in tara unde conturile sunt deschise.

Belgia, Luxemburg si Austria, cele ce practica secretul bancar, dar si Lichtenstein nu sint obligate sa se alinieze acestei legislatii.

Aceste state sunt de acord acum cu o inasprire a legislatiei doar daca ea se aplica si paradiselor fiscale din afara UE cum sunt Monaco, Andorra, Lichtenstein.

«Ma bucura ideea unor lungi ani de discutii pe aceasta tema», a declarat la Bruxelles Prim Ministrul luxembourghez Jean-Claude Juncker, lasand sa se inteleaga ca cel putin tara sa nu va renunta in curând la secretul bancar.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

05/03/2008;08.00h