Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Începe cursa prezidenţială în Franţa

Franţa intră într-o nouă fază de febrilitate electorală în această săptămînă plină de declaraţii politice şi gesturi politice. Dreapta şi stânga intră într-un adevărat duel de persoane şi programe.

Luni, Nicolas Sarkozy şi-a justificat bilanţul în fruntea statului francez şi s-a poziţionat în calitate de candidat natural al dreptei pentru prezidenţialele de anul viitor. Marţi este rândul doamnei Martine Aubry, lidera socialiştilor, să-şi anunţe în mod oficial candidatura... la primarele socialiste din octombrie.

În rândurile socialiştilor se anunţă însă o strânsă confruntare, pentru că şi-au anuţat deja candidatura la primare François Hollande şi Ségolène Royal. În ce o priveste pe doamna Martine Aubry, şansele ei de a-i reprezenta pe socialişti la alegerile prezidenţiale de anul viitor au crescut după ce Dominique Strauss Kahn a fost scos din cursă în urma scandalului de viol în care a fost implicat la New York. Doamna Martine Aubry beneficiază de altfel acum de sprijinul acelei aripi a partidului care se pregătea să-l sustină pe DSK.

Lidera socialiştilor dispune de multe atuuri, printre altele de faptul că este fiica lui Jacques Delors, lider socialist şi fost Preşedinte al Comisiei Europene, un om de numele căruia sunt legate multe realizări în procesul construcţiei europene. Martine Aubry mai este, din 2001 încoace, primar al orasului Lille, devenit o adevărată metropolă în nordul Franţei, un oraş în care s-a construit mult, care a devenit si capitală culturală europeană, invidiat pentru o anumită calitate a vieţii.

Excelentul bilanţ al doamnei Aubry în calitate de primar al oraşului Lille cântăreşte deci în competiţia sa pentru prezidenţiale, deşi între a conduce un oraş şi a conduce o ţară există, toată lumea ştie, unele mari diferente.