Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană ?

lupu-marian-presedintele-partidului-democrat-republica-moldova-fost-lider-comunist-fost-sef-al-parla.jpg

Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu.

De ziua Ocupaţiei Sovietice, marcată în premieră la Chişinău, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au împărţit în două tabere, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

De ziua Ocupaţiei Sovietice, marcată în premieră la Chişinău, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au împărţit în două tabere. Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, care a şi instituit, printr-un decret, Ziua Ocupaţiei Sovietice a preferat să meargă în centrul Capitalei, unde a avut loc un miting, iar ceilalţi trei lideri, la stela comemorativă din scuarul Gării Feroviare, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio).

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, împreună cu primarul Capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă şi alte câteva sute de persoane s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde a fost dezvelită şi sfinţită o piatră comemorativă, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice.

De la manifestaţii au lipsit, însă, ceilalţi trei lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană, care au preferat să meargă în locul de unde au fost deportaţi mii de oameni. Trei dintre cei patru lideri ai Alianţei, Vlad Filat, Marian Lupu şi Serafim Urecheanu s-au arătat profund indignaţi de decizia preşedintelui interimar, susţinând că a luat-o de unul singur, fără a consulta colegii de Alianţă.

Totodată, în faţa Palatului Republicii, zeci de simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor, supăraţi pe preşedintele interimar au cerut demisia lui Ghimpu, scandând "Jos Ghimpler" şi "Alianta, marş afară !".

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat că este împotriva decretului emis de Ghimpu şi crede că doar Curtea Constituţională, sesizată de comunişti este în drept să dea un verdict privind legalitatea deciziei preşedintelui interimar. În opinia sa, decretul emis de Mihai Ghimpu "încalcă principiile de funcţionare a Alianţei, care au fost discutate în august 2009, când a fost formată coaliţia liberal-democrată".

Tot luni, 28 iunie, şedinţa Parlamentului, la care urma a fi decis dacă va fi sau nu condamnat regimul comunist şi interzise simbolurile comuniste secera şi ciocanul a fost amânată.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.