Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A inceput procesul Garzii Ungare

200803-3358.jpg

A inceput procesul Garzii Ungare

La Tribunalul Capitalei din Budapesta a început miercuri după-amiaza procesul Gărzii Ungare. Eveniment înconjurat de o uriaşă mobilizare poliţienească şi mediatică. În faţa şi în edificiul tribunalului s-au adunat aproximativ 100 de gardişti în uniformă, barând accesul în sală al reprezentanţilor Autoguvernării pe Ţară a Romilor. Pasiunile s-au dezlănţuit, s-au proferat injurii, membrii celor două organizaţii au început să se îmbrâncească reciproc şi totul ar fi degenerat într-o încăierare generală, dacă nu intervenea poliţia. Procurorul a cerut interzicerea Gărzii, pe motiv că activitatea acesteia aduce ofense drepturilor şi libertăţilor garantate prin lege ale unor grupuri minoritare, în timp ce apărarea a susţinut că Garda se încadrează în limitele dreptului la asociere şi exprimare liberă a opiniilor.

Garda Ungară s-a constituit anul trecut ca o organizaţie paramilitară a partidului de extremă-dreaptă Jobbik, profesând deschis un program anti-ţigănesc, antisemit, xenofob şi homofob. Ideologii Gărzii susţin că societatea ungară nu numai că este parazitată de rromi, dar este şi supusă criminalităţii acesteia, contra căreia - în lipsa protecţiei statului - trebuie apărată. Garda declară că rromii sunt incapabili de integrare socială, din care motiv trebuie segregaţi şi trataţi prin programe speciale, ca de pildă programe de munci publice. Ei se pronunţă contra ajutoarelor sociale şi discriminării pozitive. Garda şi ideologii Partidului Jobbik susţin predispoziţia genetică a rromilor spre delicvenţă, cauzată printre altele de fenomenul incestului, practicat în masă în rândul comunităţii rrome.

Garda Ungară a provocat un val întreg de proteste în ţară şi străinătate, vocile reclamând interzicerea ei sporind pe zi ce trece. Organizaţia paramilitară a fost condamnată ferm de preşedintele Laszlo Solyom şi premierul Ferenc Gyurcsany, şi în cele din urmă şi de cel mai mare partid de opoziţie, Fidesz. Regimul de urgenţă al procesului actual a fost solicitat parchetului de către ministrul de interne.

Organizaţiile rome s-au mobilizat şi ele prin apeluri de solidaritate către societatea ungară, acţiuni de strângere de semnături pentru interzicerea Gărzii, prin apariţia în masă a rromilor la punctele de recrutare a noilor gardişti, unde au cerut energic explicaţii privind ţelurile şi ideile privitoare la rromi ale organizaţiei paramilitare.

Când a preluat petiţia Autoguvernării pe Ţară a Rromilor cerând interzicerea Gărzii, petiţie semnată în 2 săptămâni de 68 de mii de persoane, premierul Gyurcsany a declarat: „Nu tolerăm existenţa organizaţiilor semi-fasciste sau fascisto-ideologice şi vom lupta cu toată puterea legilor şi convingerilor noastre democratice contra lor".

Budapesta, Laszlo Bihari

3/12/2008;11.20h