Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Închisoare pentru femeia care a purtat pantaloni

jurnalista-pantaloni-sudan-20090908081751.jpg

Jurnalista condamnată pentru că a purtat pantaloni (Photo: Reuters)

Jurnalista sudaneză, Lubna Ajmed al Hussein, judecată pentru că s-a prezentat în public în pantaloni, a fost condamnată la o amendă de 200 de dolari. Ţinuta este considerată în Sudan indecentă. În cazul în care nu va plăti amenda, ea riscă să petreacă o lună la închisoare. Jurnalista a declarat pentru RFI că preferă să meargă la închisoare.

Jurnalista sudaneză, Lubna Ajmed al Hussein, judecată pentru că s-a prezentat în public în pantaloni, a fost condamnată la o amendă de 200 de dolari. Ţinuta este considerată în Sudan indecentă.

În cazul în care nu va plăti amenda, ea riscă să petreacă o lună la închisoare.

Jurnalista a declarat pentru RFI că preferă să meargă la închisoare pentru a atrage atenţia asupra cazului său. Ea contestă articolul din codul penal, pe baza căruia a fost condamnată. În opinia jurnalistei, articolul 152 încalcă atât constituţia sudaneză cât şi spiritul legii islamice charia.

Înainte de aflarea sentinţei, tânăra a declarat că doreşte ca procesul ei să devină un exemplu în lupta pentru drepturile femeilor. De altfel ea a şi demisionat, renunând astfel şi la imunitatea conferită de statutul de jurnalist.

Jurnalista, în vârstă de 30 de ani, va contesta veridctul instanţei. Ea se va adresa atât Curţii de Apel cât şi Curţii Constituţionale.

Lupta sa e cu atât mai importantă cu cât alte 12 femei se află în aceeaşi situaţie.