Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The Independent: "Opriţi demonizarea noilor imigranţi"

independent1.jpg

The Independent: "Opriţi demonizarea noilor imigranţi"

"Opriţi demonizarea noilor imigranţi"...Iată apelul lansat de jurnaliştii de la The Independent. Într-un editorial nesemnat, cotidianul britanic încearcă să le explice conaţionalilor că, "în ciuda unor zvonuri alarmiste, imigraţia este bună pentru economia" britanică.

Editorialul denunţă ca "neruşinat de alarmist" gestul unui partid naţionalist şi eurofob britanic, UK Independence Party, de a posta un ceas cu numărătoare inversă până la întâi ianuarie 2014, când vor fi anulate restricţiile impuse muncitorilor români şi bulgari pe piaţa europeană a muncii. Publicaţia denunţă totodată ca "dubioase" estimările avansate de acest partid că 350 de mii de imigranţi români şi bulgari vor invada Marea Britanie după această dată, dar şi estimările unui grup de lobby împotriva migraţiei, MigrationWatch, potrivit căruia aproximativ 50.000 de imigranţi din cele două ţări membre vor sosi anual după anularea restricţiilor.

Principalul argument invocat de cei care se opun rdicării restricţiilor este că la aderarea Poloniei la Uniunea Europeană, Ministerul britanic de Interne aprecia venirea a aproximativ 13.000 de polonezi pe an în Marea Britanie, când în realitate în ţară au imigrat peste 260 de mii de polonezi în primii doi ani de la ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii. "Situaţia ar urma să fie şi mai rea de această dată, sugerează profeţii nenorocirii", se arată în editorial, "deoarece salariul minim în România şi Bulgaria este cât jumătate din cel al Poloniei". Editorialistul consideră însă aceste date un "mit" şi apreciază că "impactul real urmează să fie mai mic". The Independent explică şi de ce : la aderarea Poloniei, Marea Britanie era singurul stat membru "mare" care avea piaţa muncii deschisă, pe când în 2014 "toate economiile majore europene anulează restricţiile".

"Cei mai mulţi români ar urma aşadar să se ducă în Italia, Spania şi Franţa, cu care au legături lingvistice şi culturale. Cei descurajaţi de rata mare a şomajului în aceste ţări se vor orienta mai degrabă spre Germania şi Olanda, nu spre Marea Britanie".
De asemenea, publicaţia scrie că "imigraţia este bună pentru economia britanică", subliniind "contribuţiile uriaşe" ale unor imigranţi şi faptul că ei creează locuri de muncă şi intră în competiţie, sunt "dinamici", acceptă locuri de muncă refuzate de localnici, îndeplinesc unele "sarcini vitale în cadrul serviciilor publice", sunt tineri şi au copii - "o veste bună în contextul îmbătrânirii" societăţii britanice.

Editorialul îi denunţă totodată pe "negustorii de mituri" care sugerează că imigranţii trăiesc toţi din ajutoare sociale - subliniind că "97% dintre muncitorii imigranţi înregistraţi au joburi full-time". The Independent demolează şi mitul potrivit căruia imigranţii ar fi infractori : potrivit Asociaţiei Şefilor de Poliţie rata infracţionalităţii în rândul imigranţilor polonezi, slovaci, lituanieni, români şi bulgari este în realitate "similară cu a restului populaţiei" britanice.


În finalul editorialului se conchide că "deşi migraţia este pozitivă, vor exista întotdeauna critici" şi că "demonizarea noilor veniţi nu este un răspuns util" la probleme cu locuinţele, şcolile, spitalele şi ajutorul social. Acest editrial apare în contextul electoral din Marea Britanie : astfel unii politicieni doresc revizuirea regulilor de acordare a ajutoarelor sociale pentru copiii migranţilor, pe fondul speculaţilor despre numărul de români şi bulgari care s-ar muta în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor. Potrivit Daily Mail, fostul secretar laburist de Interne britanic, David Blunkett, a declarat că este "o nebunie" ca aproximativ 36 de milioane de lire sterline în beneficii pentru copii să fie plătite unor familii din alte state ale Uniunii Europene.  Potrivit publicaţiei, şi liderul laburist Ed Miliband a declarat că drepturile migranţilor de a cere beneficii sociale ar trebui să fie verificate. "Marile state dezvoltate din Europa au reguli asemănătoare pentru susţinerea copiilor şi nu cred că ar fi fericite să le vadă exploatate ala cum nu suntem nici noi", a spus acesta pentru BBC Radio 4. În prezent, alocaţia pentru copii este peste 20 de lire pe săptămână pentru primul copil şi aproape 14 pentru fiecare alt copil.