Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Independenta presei in Republica Moldova a cunoscut un regres dramatic anul trecut

200805-4525.jpg

Independenta presei in Republica Moldova a cunoscut un regres dramatic anul trecut

În ciuda declaraţiilor optimiste ale autorităţilor din Republica Moldova despre libertatea presei, condiţia jurnaliştilor în această ţară regresează dramatic, se arată întru-un memoriu al organizaţiilor neguvernamentale de media, lansat la Chişinău.

Puterea comunistă de la Chişinău controlează presa şi o foloseşte ca instrument de propagandă împotriva opoziţiei, accesul la informaţie este îngrădit, iar jurnaliştii sunt tot mai des hărţuiţi şi intimidaţi. Iată ce declară reprezentanţii ONG-urilor de media în memoriul dedicat Zilelor Libertăţii Presei. Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova, Valeriu Saharneanu: (audio)

Pe de altă parte, autorităţile comuniste încurajează presa docilă puterii, acordându-i acces preferenţial la informaţia oficială, dar şi suport financiar direct sau indirect. Iată, deci, ONG-urile de media cheamă jurnaliştii să se solidarizeze împotriva abuzurilor puterii şi să organizeze pe 8 mai un marş de protest.

Corina Cepoi, director executiv la Centrului Independent de Jurnalism: (audio)

În memoriul său, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de media recomandă autorităţilor să asigure funcţionarea legilor în vigoare, să reacţioneze şi să pedepsească vinovaţii în cazurile de intimidare şi hărţuire a jurnaliştilor şi în cazurile de îngrădire a accesului la informaţia de interes public. Mai mulţi membri ai comisiei parlamentare pentru mass-media au refuzat să comenteze memoriul ONG-urilor de media, iar la Guvern telefoanele sau nu răspund, sau sună ocupat.

Chişinău, Ilona Spătaru

06/05/2008; 13h30