Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


India, cu ochii pe Afganistan

2009-11-24t172852z-1120258715-gm1e5bo1rds01-rtrmadp-3-obama-0-20091124211636.jpg

Vizită strategică a premierului indian în SUA (Photo Reuters)

Premierul indian, Manmohan Singh, se află într-o vizită în Statele Unite într-un moment când preşedintele Barack Obama urmează să ia o decizie importantă privind strategia americanilor în Afganistan. India urmăreşte cu extrem interes evoluţia situaţiei din Afganistan. Dacă talibanii ar prelua controlul în Afganistan, influenţa Pakistanului în această ţară ar creşte şi ea. Să nu uităm că principalele baze ale talibanilor se află în zonele tribale pakistaneze, care furnizează practic batalioane nelimitate de combatanţi islamişti.

Premierul indian, Manmohan Singh, se află într-o vizită în Statele Unite într-un moment când preşedintele Barack Obama urmează să ia o decizie importantă privind strategia americanilor în Afganistan. Trebuie spus că India urmăreşte cu extrem interes evoluţia situaţiei din Afganistan.

India se teme, de fapt, că talibanii ar putea lua controlul Afganistanului ceea ce ar însemna implicit creşterea influenţei Pakistanului în această ţară. Să nu uităm că principalele baze ale talibanilor se află în zonele tribale pakistaneze, care furnizează practic batalioane nelimitate de combatanţi islamişti.

Să nu uităm că din 1947 încoace, când s-au născut de fapt actuala Indie şi actualul Pakistan din ruinele imperiului colonial britanic, între cele două ţări, adică India şi Pakistanul, au avut loc trei războaie.

Ele continuă să-şi dispute Caşmirul, iar în ultimii 25 de ani islamiştii pakistanezi au organizat numeroase atentate pe teritoriul Indiei. Autorităţile indiene sunt convinse, iar uneori furnizează şi probe, că aceste atentate au fost organizate cu binecuvântarea serviciilor secrete pakistaneze.

După cum mai sunt convinse că Islamabadul joacă un joc dublu în ce-i priveşte pe talibani: pe de o parte îi combate sub presiunea Americii în numele luptei împotriva terorismului, dar pe de altă parte îi sprijină pentru că un Afganistan controlat de talibani ar însemna o extindere a zonei de influienţă regională a Pakistanului.

Putem spune deci că din punctul de vedere al Washingtonului, starea de continuă tensiune dintre India şi Pakistan nu este deloc favorabilă misiunii pe care şi-au propus-o aliaţii în Afganistan.

Nu, şi din numeroase motive, unele fiind strict tehnice. Pakistanul, de exemplu, continuă să-şi menţină trupele de elită în zonele frontaliere cu India, pentru că adevărata ameninţare pentru Islamabad este India. Ori, Casa Albă şi-ar dori ca aceste trupe de elită să fie mai degrabă trimise în zonele tribale de la graniţa cu Afganistanul, pentru lichidarea rezistenţei talibane.

Pentru moment, însă, nu sunt semne că între India şi Pakistan ar putea fi instaurat un climat de încredere şi destindere.

India şi Pakistan, relaţii tensionate

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat serios după atentatele comise de islamişti pakistanezi la Bombay, în noiembrie anul trecut, atentate soldate cu 166 de morţi şi 300 de răniţi. În prezent, India afirmă că nu-şi va normaliza relaţiile cu Pakistanul până când autorităţile de la Islamabad nu vor dezmembra toate aceste grupurile fundamentaliste.

India are deci tot interesul ca Barack Obama să trimită soldaţi suplimentari în Afganistan, aşa cum cer de altfel generalii americani. Decizie grea însă pentru preşedintele american deţinător şi al unui premiu Nobel pentru pace care i-a căzut ca un cadou otrăvit.

În prezent Statele Unite dispun de 68 000 de soldaţi în Afganistan. Va mai trimite Barack Obama încă 40 de mii, aşa cum cere generalul Stanley McChristal? Iată marea întrebare. După ultimile consultări cu experţii, consilierii şi strategii săi, Barack Obama va trebui să ia decizia finală în foarte scurt timp, poate până la sfârşitul acestei luni.

El se vede însă prins între două focuri: genaralii îi spun "ori ne vin întăriri, ori câştigă talibanii", în timp ce opinia publică americană este, în majoritatea ei împotriva acestor noi eforturi umane şi financiare în Afganistan pe fondul unui război devenit extrem de nepopular.

Să mai adăugăm însă, în contextul vizitei primului ministru indian în Statele Unite, că India doreşte să-şi strângă relaţiile cu americanii şi în contextul rivalităţii sale economice cu China.

Faptul că Statele Unite şi China constituie acum un fel de bloc economic dominant pe planetă nu convine Indiei, mare putere elmergentă numărând un miliard de locuitori.