Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Indignare la Paris, după uciderea a doi francezi în Niger

niger-soldat-afp-issouf-sanogo.jpg

Tensiuni în Niger, după uciderea a doi francezi (Foto : AFP / Issouf Sanogo)

Preşedintele Nicolas Sarkozy şi întreaga clasă politică franceză condamnă atacul terorist de sâmbătă din Niger, soldat cu moartea a doi tineri francezi. Ministrul Apărării, Alain Juppé este aşteptat luni, 10 ianuarie, în capitala Nigerului, Niamey, unde se va întâlni cu autorităţile locale şi cu comunitatea franceză.

"Franţa nu va accepta niciodată dictatul terorismului şi al teroriştilor", a declarat preşedintele Nicolas Sarkozy, aflat într-o vizită în Antilele Franceze.

Uciderea celor doi tineri este calificată drept un act de barbarie, comis de nişte barbari.

Întreaga clasă politică franceză îşi exprimă consternarea şi oroarea în urma acestor două asasinate, iar Opoziţia cere să fie primită de premierul François Fillon, pentru mai multe precizări legate de modul în care s-au derulat evenimentele.

Ministrul francez al Apărării va încerca, la Niamey, să liniştească temerile comunităţii franceze din Niger. Peste o mie cinci sute de francezi trăiesc în această ţară, alţi două mii o sută în Mauritania şi patru mii trei sute în Mali.

Toate aceste ţări au devenit ţinta unor atacuri orchestrate de ramura magrebină a reţelei al-Qaida. Trei francezi au fost ucişi în ultimele şase luni, iar alţi cinci sunt ostatici undeva într-o zonă a Sahelului, imposibil de controlat.

Al-Qaida din Magreb cere în revendicările ei retragerea soldaţilor francezi din Afganistan şi în plus ca Franţa să negocieze eliberarea celor cinci ostatici direct cu Ossama ben Laden.

De notat că nucleul al-Qaida din Magreb este sprijinit de tot felul de grupuri mafiote, interesate nu atât de ideologia islamistă, cât de profituri, de unde şi multiplicarea răpirilor sau a tentativelor de răpire.

Al-Qaida magrebină s-a format, spun specialiştii, în jurul insurgenţilor radicali algerieni, refugiaţi în zona deşertică a Sahelului.