Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indignaţii au ieşit pe străzile din Spania

miscarea-indignatilor-simbata-19-noiembrie-foto-captura-youtube-2.jpg

"Vreau un guvern care să reprezinte poporul, nu băncile". Reflecţii în piaţa Puerta del Sol, 19 noiembrie. Foto: YouTube.com

Aşa cum s-a întâmplat şi în urmă cu şase luni, înainte de alegerile locale şi cele autonomice, „indignaţii” s-au adunat din nou în cele mai importante pieţe spaniole, cu o zi înainte de alegerile generale, pentru a protesta faţă de bipartitism, încercând astfel să-i convingă pe spanioli să se uite mai atent la ce bagă în urne şi să nu uite de rolul partidelor mici care sunt, în opinia lor, „necorupte politic”.

Corespondentul RFI în Spania, Silvia Badea:

În Madrid, în Puerta del Sol, locul de naştere al aşa-numitei Mişcări 15M (a „indignaţilor”), dar şi în cele mai importante pieţe din Barcelona, Malaga, Santander, Almeria, Valladolid, Aviles, Lleida, Guadalajara, Oviedo, Girona, Badajoz şi Ciudad Real, a fost convocat vineri noapte un meeting de o zi, sub lozinca „Vrem să spunem bun venit zilei de reflecţie în piaţă, deoarece democraţia se naşte din popor”.

Sute de persoane, în special tineri, reprezentanţi atât ai platformei Democracia Real Ya, cât şi a celei numite Acampada Sol, au răspuns pozitiv acestei iniţiative numite simbolic pe reţelele de socializare Veghea, simbol al singurei zile de reflecţie fără propagandă politică pe care spaniolii o au la dispoziţie înainte de ziua electorală.

Este un prilej de dezbatere a unor subiecte fierbinţi cum ar fi problemele economice ale Spaniei şi Legea Electorală, un moment de reflecţie faţă de ceea ce înseamnă de fapt votul din 20 noiembrie pentru spanioli, propunând în acest sens, în mod sarcastic, „votul în alb util” sau sloganul „votul tău dă-l mai bine unui bancher”, făcând aluzie la faptul că băncile au devenit adevaraţi pioni decisivi ai timpurilor în care trăim.

Întâlnirea indignaţilor ia sfârşit duminică, în ziua alegerilor.