Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inegalitatile intre barbati si femei inca persita in Europa

200803-3232.jpg

Inegalitatile intre barbati si femei inca persita in Europa

Sindicatele marcheaza la Bruxelles Ziua internationala a femeii. Acestea au dezbatut modalitatile de a acorda femeilor un loc de munca decent si un salariu onorabil.

Inegaliatile salariale dintre barbati si femei continua sa preocupe societatea civila deoarece in Europa de astazi aceste inegalitati continua sa existe, ele variaza in functie de tara, femeile sunt in general mai prost platite cu diferente care ajung si pâna la 60%.

Aceasta este una din temele dezbaterii care a avut loc la Bruxelles in cadrul unei conferinte organizate de Confederatia sindicala internationala si Federatia internationala a ziaristilor.

Mai departe, s-a remarcat proportia crescanda a femeilor ce traiesc astazi in saracie ca si rata somajului care a crescut in rândul femeilor.

Putine femei beneficiaza de un loc de munca decent sau de un salariu onorabil, adesea ele nu sunt luate in grija serviciilor sociale si nu au dreptul la un concediu de maternitate corect.

Sindicatele lupta acum deci pentru integrarea femeii pe piata de munca dar in conditii egale cu cele ale barbatilor.

Sectorul informatic european afiseaza acum o penurie de forta de munca calificata, situatia ar putea fi rezolvata prin includerea mai multor femei in acest sector, spunea joi tot la Bruxelles comisarul european societatii informationale Viviane Reding.

Doamna Redig, care a facut propuneri concrete in acest sens, recunostea ca nu e foarte mândra de existenta unei Zile internationale a femei deoarece necesitatea sarbatoririi femeii odata pe an indica in mod foarte clar inegalitatile sociale care continue sa existe astazi in Europa si in lume.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

07/03/2008;14.30h