Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, "un exerciţiu de imagine"

Premierul Emil Boc "trebuie să dea socoteală" pentru slaba absorbţie a fondurilor europene. O spune la RFI vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian. El crede că înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene nu va schimba cu nimic situaţia şi că desemnarea lui Leonard Orban este doar "un exerciţiu de imagine".

Varujan Vosganian precizează că "până la zi, efectiv au fost absorbite 680 de milioane de euro, în condiţiile în care asupra lor încă nu s-a făcut un audit sever. Asta înseamnă 3,5% din fondurile alocate în exerciţiul bugetar 2007-2013".

Ministerul Afacerilor Europene

Varujan Vosganian, vicepreşedinte PNL

AscultăDownload

Leonard Orban este o persoană "onorabilă", dar nu va putea îndrepta situaţia fondurilor europene, crede vicepreşedintele PNL: "Poate cineva să creadă că asta (rata slabă de absorbţie-n.r.) s-a datorat faptului că n-am avut un ministru pentru absorbţia fondurilor europene? Vom avea un ministru, altminteri o persoană onorabilă, care nu are nici o funcţie în partidul de guvernământ, care nu este familiarizată cu regulile sau mai degrabă cu lipsa de reguli a politicii de la noi şi care va continua să lucreze cu aceiaşi miniştri responsabili de acest dezastru. Şi atenţie: în continuare ministerele vor derula banii! Să nu credeţi că ministrul acesta, care de fapt e un ministru fără minister va prelua toate programele operaţionale, va organiza licitaţiile şi va selecta clientela. Nu, lucrurile vor merge ca până acum, este doar un exerciţiu de imagine!".

Varujan Vosganian cere premierului Emil Boc "să dea socoteală" pentru slaba absorbţie a fondurilor europene. "Eu cred că în primul rând, premierul trebuie să vină şi să dea socoteală pentru toate lucrurile astea. Altminteri, nu înseamnă decât să complicăm birocraţia, fără să avem vreo iluzie că lucrurile ar putea să meargă mai bine", afirmă fostul ministru de Finanţe.

În fine, întrebat de RFI dacă Guvernul trebuie să ceară votul Parlamentului pentru tot Cabinetul, nu doar pentru nou-înfiinţatul Minister pentru Afaceri Europene, Varujan Vosganian a răspuns: "Votul în Parlament este obligatoriu, câtă vreme se schimbă structura Guvernului în ceea ce priveşte numărul de ministere. Este obligatoriu!".