Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inflatia galopanta in zona euro il aduce pe Juncker in fata eurodeputatilor

200804-3963.jpg

Inflatia galopanta in zona euro il aduce pe Juncker in fata eurodeputatilor

Presedintele eurogrupului Jean-Claude Juncker este audiat astazi de deputatii europeni despre o posibila criza economica a Europei si despre puterea de cumparare in scadere in tarile care au adoptat moneda unica

Jean-Claude Juncker este invitat la un fel de dare de seama in fata comisiei de politica monetara a Parlamentului European dupa ce acesta a facut un apel saptamâna trecuta in Slovenia pentru oprirea inflatiei galopante.

Juncker, presedinte al forumului tarilor din zona euro, eurogrup si Prim Ministru luxemburghez, a prezidat reuniunea de vineri si sâmbata din Slovenia unde el a numit drept de necrezut nivelul inflatiei care ajuns la 3,5 si chiar 4 %, ingreunînd viata de zi cu zi a celor cu salarii mici.

Impreuna cu guvernatorul Bancii Central Europene Jean-Claude Trichet, Juncker a facut un apel catre guvernele nationale pentru a pune in practica masuri de stabilizare a preturilor deoarece, a spus el, inflatia este inamicul celor cu putere de cumparare redusa.

Reuniunea din Slovenia s-a petrecut de altfel pe fundalul manifestatiei organizate de marile sindicate europene care au cerut o marire a salariilor.

Europa se afla acum in pericolul unei recesiuni economice inca nedeclarata ca urmare a crizei economice americane care a dus la o apreciere fortata a monedei unice fata de dolar.

Juncker vorbeste astazi parlamentarilor europeni despre aceste aspecte ingrijoratoare si despre faptul ca o disciplina bugetara se impune acum mai mult ca niciodata in tarile zonei euro.

Acestea au adoptat de altfel sâmbata un document prin care se angajeaza sa nu recurga la fonduri publice pentru a salva organismele financiare aflate in dificultate.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

07/04/2008; 11.45h