Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Înfrângere severă pentru socialiştii spanioli

infrangere-severa-socialistii-spanioli.jpg

Suporteri ai Partidului Popular din Spania (Foto: Reuters/Sergio Perez)

Duminică noaptea s-a pus punct final alegerilor locale şi regionale din Spania. Eveniment politic marcat profund de recesiunea economică, de revenirea stângii naţionaliste basce pe scena politică locală şi bineînţeles de aşa-numita revoluţie a indignaţilor, mişcare spontană de protest, care reclamă reforma sistemului politic în esenţa lui. Socialiştii spanioli au pierdut aceste alegeri.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Mareea albastră şi infernul roşu este unul dintre titlurile cu care presa spaniolă rezumă rezultatul alegerilor de duminică, făcând referire la culorile celor două mari mari partide tradiţionale. În urma numărării voturilor, Partidul Popular se converteşte în marele câştigător al acestor alegeri, obţinând peste 37% din sufragii, pe cand Partidul Socialist, aflat încă la guvernare suferă o înfrângere fără precedent, obţinând doar 27 de procente din voturi.

Alegerile au fost marcate de actuala stare de recesiune, iar electoratul  a penalizat sever partidul premierului Zapatero, pentru felul în care a gestionat criza economică. În urma scrutinului, socialiştii reuşesc să-şi păstreze majoritatea într-o singură provincie din cele 18, în micul principat de Asturias.

De cealaltă parte, Partidul Popular, aflat de peste şapte ani în Opoziţie a savurat  cu multă euforie o victorie care depăşeşte cu mult propriile speranţe şi cele mai optimiste previziuni. Astfel, dreapta spaniolă obţine cea mai categorică victorie pe care un partid a reuşit-o în cei 35 de ani de democraţie, surclasând Partidul Socialist cu aproape zece procente.

La nivel regional, Partidul Popular reuşeşte să obţină majoritatea în zece provincii dintre cele 13 în care s-au organizat alegeri, inclusiv în regiuni tradiţional de stânga, precum Castilla-la Mancha şi Extremadura.

Altă importantă schimbare a fost adusă de revenirea stângii naţionaliste basce, organizate într-o nouă coaliţie numită Bildu. Cu un program electoral în care nu-şi ascunde pretenţiile independentiste, Bildu reuşeşte să devină a doua forţă politică votată în Ţara Bascilor, în urma unei  campanii electorale în care s-a cerut sistematic ilegalizarea acesteia, acuzată fiind de relaţii cu gruparea teroristă ETA.

Evenimentul cel mai mediatizat, care a pus în umbră propriul act electoral a fost însă fără îndoială aşa-numitul protest al indignaţilor, 15m, mişcare revendicativă care şi-a coagulat existenţa şi programul cu ajutorul Internetului, prin intermediul  reţelelor sociale. Miile de tineri care au ocupat centrul istoric al Madridului manifestându-şi la început dezgustul faţă de clasa politică actuală, au început să se organizeze la iniţiativa unei organizaţii apărute pe Facebook, numite Democraţia adevărată acum.

Comitetul care a fost ales să coordoneze mişcarea a hotărât să-şi descentralizeze activitatea, să organizeze celule la nivelul cartierelor şi a municipiilor, să-şi prelungească prezenţa în tabăra din Plaza de Sol, cel puţin până duminica următoare şi să formuleze o listă cu zece revendicări social-politice.

Dintre acestea, cel mai des pronunţată este reforma actualei legi electorale, care în opinia acestora, nu reflectă adevărată opţiune politică şi favorizează bipartidismul, în defavoarea micilor formaţiuni politice.

Adunări similare, care au apărut în oraşe precum Barcelona, Sevilla sau Valencia au hotărât de asemenea să-şi prelungească prezenţa, pentru a obţine satisfacerea revendicărilor.

Duminică, în ziua alegerilor, manifestanţii au ignorat decizia Comisiei Electorale Centrale, aceea de a suspenda demonstraţia, în schimb au respectat cu stricteţe prevederile legii electorale, continuându-şi protestul în tăcere.

Efectul imediat al presiunii create de această mişcare nu a întârziat să apară, în urma alegerilor de duminică, cele aproape un milion de voturi albe şi nule care au fost introduse în urne sunt considerate de mulţi ca o formă de susţinere a protestatarilor.

 
Madrid, Mugur Chiujdea