Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ingrijorari la Chisinau privind libertatea presei

Organizaţiile neguvernamentale de media din Republica Moldova sunt alarmate de faptul că autoritatile comuniste îngrădesc accesul jurnaliştilor la informaţia şi evenimentele de interes public. ONG-urile de media au semnat o declaraţie comună în care aduc drept exemplu două cazuri.

Pe 15 februarie, corespondentul ziarului "Moldavskie vedomosti" nu a fost admis la întrunirea comisarului european Benita Fererro-Waldner, cu studenţii Universităţii de Stat din Republica Moldova. Potrivit ziariştilor, administraţia Universităţii, ajutată de gardienii Serviciului de Pază, au barat accesul jurnalistului de la "Moldavskie vedomosti" în sală, în timp ce altor jurnalişti le-au permis să participe la întrunire.

La numai o zi după acest incident, o ziaristă de la cotidianul "TIMPUL de dimineaţă" a fost bruscată de către un agent din paza premierului Vasile Tarlev. Primul ministru inspecta baza auto a Guvernului. Deşi se afla în exerciţiul funcţiunii, într-o instituţie publică, iar ziarista se legitimase, la indicaţia şefei Serviciului de Presă a executivului, aceasta a fost scoasă cu forţa din baza auto de către unul dintre gardienii premierului.

Trebuie spus că jurnalista de la „Timpul" a scris în repetate rânduri despre o serie de nereguli comise la baza auto a Guvernului.

ONG-urile de media cer autorităţilor să ia măsuri urgente pentru a stopa practica brutală de comunicare cu presa, să pedepsească persoanele ce se fac vinovate de astfel de incidente şi să asigure accesul jurnaliştilor la informaţia şi evenimentele de interes public, conform legislaţiei naţionale şi angajamentelor internaţionale.

În declaraţia lor comună, reprezentanţii ONG-urilor de media reamintesc autorităţilor din Republica Moldova că Legea Presei interzice amestec de orice fel în activitatea de pregătire şi difuzare a informaţiei de către presă, iar jurnalistul are dreptul, în scopul exercitării atribuţiilor profesionale, să obţină şi să difuzeze informaţii; să facă imprimări audiovizuale, să filmeze şi să fotografieze; să asiste la mitinguri, demonstraţii şi la alte manifestaţii publice.

Chişinău, Ilona Spătaru

2/21/2008;14.30h