Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Instituţiile statului, în proces de dezagregare

puscas-vasile-poza-mai-mica.jpg

Vasile Puşcaş atrage atenţia asupra decredibilizării instituţiilor statului.

Asistăm la o dezagregare a instituţiilor de aplicare a legii în România. O spune la RFI fostul şef al Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş. El comentează mediatizarea excesivă a suspiciunilor de corupţie de la vămi şi de la ANAF.

Principalul perdant în toată această afacere este cetăţeanul, crede Vasile Puşcaş. "Pierde cetăţeanul, din cauza faptului că el are nevoie de un stat care să-i ofere servicii din punctul de vedere al siguranţei, sub toate aspectele, de la cea alimentară şi până la cea socială sau de ce nu, chiar până la cea economică", spune el.

"Ceea ce se întâmplă înseamnă că statul nu poate să-şi respecte promisiunile şi mai ales angajamentele, obligaţiile pe care le are faţă de cetăţean ne arată de fapt un stat slăbit, un stat care dacă este într-o asemenea relaţie cu cetăţeanul nu va putea să facă faţă nici obligaţiilor parteneriale pe care le are în Uniunea Europeană şi în sistemul internaţional", explică Puşcaş.

Fostul şef al Departamentului pentru Afaceri Europene consideră că instituţiile statului sunt în plin proces de "dezagregare".

"Instituţiile de aplicare a legii, aflându-se într-un proces de dezagregare, pentru că este o dezagregare, nu doar o slăbire a lor nu vor putea să-şi îndeplinească nici măcar componenta pe care o au de a da stabilitate şi soliditate statului de drept", conchide Vasile Puşcaş.

 
Vasile Puşcaş, intervievat de Cosmin Ruscior