Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Institutul Diplomatic Român: Zece ani de la atentatele din 9/11

Institutul Diplomatic Român organizează zilele acestea o conferinţă pentru comemorarea celor zece ani de la atentatele din 11 septembrie. Prezent la deschiderea evenimentului a fost şi ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. El a ţinut să multumească României dar şi tuturor aliaţilor pentru susţinere în lupta împotriva terorismului.

La zece ani de la atacurile din 11 septembrie, lupta cu terorismul continuă să se dea pe toate fronturile. Deşi liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, principala ameninţare la adresa securităţii internaţionale, a fost capturat şi executat ameninţarea teroristă încă există. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a vorbit în deschiderea conferinţei "9/11: Ten years after", organizată de Institutul Diplomatic Român despre importanţa susţinerii pe care au avut-o SUA din partea aliaţilor NATO.

"Nu vom uita pierderile suferite şi sacrificiile făcute de aliaţii noştri şi ne-am reconfirmat angajamentul de a-i apăra pe prietenii noştri de toate noile ameninţări comune cu care ne confruntăm. Îi vom susţine pe aliaţii noştri în operaţiunile NATO desfăşurate în întreaga lume şi vom fi alături de Europa în faţa ameninţării crescânde reprezentate de rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Tocmai de aceea, Statele Unite şi România vor amplasa elemente ale sistemului de apărare antirachetă la Deveselu, în România", a adăugata ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Atentatele din 11 septembrie au însemnat un exemplu practic de solidaritate şi implicare. Pentru prima dată în istorie a fost invocat articolul 5 al Cartei NATO, prin care aliaţii se obligă să apere celelalte state membre. Florin Diaconu director de cercetare în cadrul Institutului Diplomatic Român spune că după evenimentele din 11 septembrie România şi-a întărit mai mult poziţia în plan extern.

" E absolut limpede că decizia fără echivoc a Bucureştiului de a sprijini SUA în acţiunile perfect legitime care au urmat după 11 septembrie ne-a apropiat semnificativ de lumea occidentală în sensul nucleului ei dur" spune Florin Diaconu director de cercetare în cadrul Institutului Diplomatic Român.
Totuşi, România a avut o prezenţă activă în lupta împotriva terorismului, spune directorul Institutului Diplomatic Român, Radu Carp.

"Cred că această implicare este exemplară. Sigur, România nu a fost atât de mult afectată de terorism faţă de alte ţări, dar a fost foarte implicată şi aş spune că în toate zonele unde au existat şi există conflicte generate de terrorism România a fost o prezenţă activă" adaugă directorul Intitutului Diplomatic Român, Radu Carp.

11 Septembrie 2001 a însemnat aproape 3000 de persoane decedate, patru avioane deturnate, 19 terorişti kamikaze, panică, haos şi cele două turnuri World Trade Center transformate în cenuşă. În lupta contra terorismului pierderile de vieţi omeneşti în teatrele de război au fost însă şi mai mari după septembrie 2001. În total şi-au pierdut viaţa aproape 50.000 de soldaţi şi poliţişti peste tot în lume în ultimul deceniu. Numărând victimele din toate teatrele de operaţiuni din lume, unele date arată că se ajunge la o cifră de 250.000 de morţi.