Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întâlnire Sarkozy - Merkel la Paris

Cancelarul german, Angela Merkel s-a aflat miercuri seară la Paris, pentru un "dineu de lucru" în compania preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Cu această ocazie, Nicolas Sarkozy a anunţat că va fi prezent pe 9 noiembrie la Berlin, iar Angela Merkel pe 11 noiembrie la Paris. Două date cu mare încărcătură simbolică pe care cuplul franco-german Nicolas Sarkozy - Angela Merkel le va onora cum se cuvine.

Cancelarul german, Angela Merkel s-a aflat miercuri seară la Paris, pentru un "dineu de lucru" în compania preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Cu această ocazie, Nicolas Sarkozy a anunţat că va fi prezent pe 9 noiembrie la Berlin, iar Angela Merkel pe 11 noiembrie la Paris.

Două date cu mare încărcătură simbolică pe care cuplul franco-german Nicolas Sarkozy - Angela Merkel le va onora cum se cuvine.

Trebuie spus de la bun început că în spatele acestor vizite reciproce se află dorinţa Parisului şi a Berlinului de a-şi afişa unitatea şi solidaritatea într-un moment de criză economică şi reformă instituţională în Europa.

Într-o Europă extinsă, care riscă să se extindă şi mai mult, vocea Franţei, când vorbeşte singură nu mai este chiar aşa de pregnantă şi nici vocea Germaniei, de altfel. Reunite, însă, cele două voci cântăresc mult, 140 de milioane de locuitori în total şi ceea ce spun la unison Parisul şi Berlinul nu poate fi în nici un caz ignorat.

Pentru a reveni la datele evocate : pe 9 noiembrie Germania sărbătoreşte 20 de ani de la căderea zidului de la Berlin, iar Nicolas Sarkozy va fi deci acolo, pentru a transmite salutul Franţei cu această ocazie. Pe 11 noiembrie însă, la Paris, sărbătoarea nu mai este atât de semnificativă : francezii vor sărbători trecerea a 91 de ani de la armistiţiul din 1918, când s-a încheiat primul Război Mondial.

Nicolas Sarkozy vrea să transforme însă această dată într-o sărbătoare a reconcilierii franco-germane, a înţelegerii dintre cele două ţări a proiectului lor comun de construire a viitorului.

Venirea Angelei Merkel la Paris cu această ocazie va fi cu adevărat un eveniment, pentru că niciodată un demnitar german de acest nivel nu a mai onorat această comemorare de pe 11 noiembrie a francezilor.

 
Matei Vişniec, despre întâlnirea Sarkozy - Merkel.