Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întâlnire tensionată între Sarkozy şi Berlusconi

sarkozy-berlusconi.jpg

Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi

Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi se întâlnesc marţi, 26 aprilie, la Roma, într-un context tensionat. Disensiunile dintre Franţa şi Italia sunt legate nu numai de problema imigraţiei, ci şi de economie, precum şi de intervenţia aliată în Libia.

Relaţiile dintre Franţa şi Italia au fost rareori atât de reci ca în prezent, notează presa franceză, care se mai întreabă dacă nu cumva această "fractură franco-italiană" nu riscă să devină durabilă.

Cum atât preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cât şi premierul italian, Silvio Berlusconi sunt "caractere" puternice, ei au prefaţat această reuniune prin gesturi impulsive. Supărat că Uniunea Europeană nu-l ajută să rezolve problema imigranţilor care vin din Tunisia, Berlusconi a decis brusc să le acorde o viză temporară de sejur, întrucât oricum dorinţa acestor tunisieni francofoni era să plece mai departe în Franţa.

În faţa acestei "invazii", Nicolas Sarkozy s-a supărat şi el şi a ameninţat că suspendă prevederile legate de Spaţiul Schengen, pentru a relua controlul la frontiere.

Cu 24 de ore înainte de întâlnirea de la Roma, tonul declaraţiilor s-a mai calmat, cel puţin în Franţa. Cei doi lideri - a subliniat Parisul - vor lansa împreună o "reflecţie" pentru ameliorarea funcţionării Spaţiului Schengen.

Silvio Berlusconi mai are însă şi alte reproşuri de adus Franţei, în primul rând una legată de impetuozitatea cu care Parisul s-a lansat în bombardarea forţelor liderului libian, Muammar Gaddafi. Or, Italia ar fi preferat un alt scenariu pentru abordarea acestei crize, un scenariu de natură să nu-i afecteze interesele economice şi mai ales petroliere din Libia.

În ultimul timp, pe italieni i-a mai deranjat aviditatea cu care mai multe grupuri şi firme franceze au cumpărat întreprinderi italiene, în căutare de capital. "Italia a devenit noul teren de expansiune al întreprinderilor franceze", se plâng unii responsabili politici de la Roma, subiect care figurează deci şi el pe agenda discuţiilor de marţi dintre Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi.