Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întâlnirea între Dalai Lama şi Gordon Brown nu va avea loc la Downing Street

200805-4799.jpg

Întâlnirea între Dalai Lama şi Gordon Brown nu va avea loc la Downing Street

Premierul britanic Gordon Brown îl întâlneștevineri, 23 mai,pe liderul tibetan in exil Dalai Lama. Întâlnirea are loc în altă parte decât la reşedinţa oficiala a sefului guvernului. Brown şi Dalai Lama se văd la reşedinţa oficiala a episcopului bisericii anglicane, sub pretext ca e vorba de un lider religios, nu politic. Aflat la Londra de marţi, Dalai Lama nu-şi menajează gazdele, el a reproşat Marii Britanii ca nu face destul pentru Tibet.

Criticat aspru de opoziţie şi de militanţii pentru eliberarea Tibetului că a rupt cu tradiţia predecesorilor săi deoarece nu îl va primi pe Dalai Lama la reşedinţa primului ministru de la Downing Street, Gordon Brown încearcă să menţină un echilibru delicat între revendicările tibetanilor şi dezvoltarea relaţiilor comerciale cu China.

Brown se întâlneşte astăzi cu liderul spiritual al budiştilor şi al guvernului în exil din Tibet la Palatul Lambeth, reşedinţa arhiepiscopului de Canterbury, într-un gest menit să asigure Beijingul că Dalai Lama va fi tratat în calitate de lider spiritual şi nu politic.

Dalai Lama care se descrie ca „un simplu călugăr budist" a avertizat că „suprimarea nemiloasă" a Tibetului de către China nu va face decât să înteţească aspiraţiile de independenţă.

A ţinut să sublinieze însă că „nu căută independenţa sau secesiunea" şi că speră că va purta convorbiri cu guvernul chinez.

Cu o zi înainte de întâlnirea cu premierul Brown peste 1000 de protestatari, atât chinezi cât şi tibetani aparţinând unei secte interzise de guvernul din exil, au demonstrat cu pancarte înscrise cu cuvintele „Dalai Lama nu e nici Dumnezeu şi nici Regele Tibetului". Mai mulţi purtători de cuvânt au explicat că întrevederea cu Brown demonstrează caracterul politic al vizitei.

Liderul spiritual tibetan acceptă că Occidentul are nevoie de legături economice cu China. „Ambiţia Chinei este să devină o supraputere şi merită acest lucru deoarece este o naţiune veche şi are cea mai mare populaţie. Dar, a adăugat el, pentru a deveni o supraputere respectată are nevoie şi de autoritate morală şi deocamdată aceasta îi lipseşte."

Londra, Lelia Galis

23/05/2008; 11h21