Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Intense manevre militare, în sud-estul asiatic

intense-manevre-militare-sud-estul-asiatic.jpg

Navă a marinei filipineze (Foto: Reuters/Philippine Navy)

În timp ce americanii, dornici să-şi întărească prezenţa în regiune, pentru a contracara ambiţiile Chinei, au început importante manevre alături de soldaţii din Filipine, nu departe de acolo, Taiwanul a dat şi el startul unor manevre militare.

Taiwanul caută să simuleze o invazie a capitalei Taipei de către trupele Chinei comuniste. Mii de rezervişti iau parte timp de cinci zile la aceste exerciţii militare. Soldaţi sunt poziţionaţi în jurul Capitalei, în timp ce flota taiwaneză şi-a mobilizat toate vasele în apele din sudul insulei.

Armata taiwaneză, extrem de numeroasă (275 de mii de oameni, pentru 23 de milioane de locuitori) este o moştenire a trecutului tensionat între insula naţionalistă şi China continentală, căzută de mai bine de şase decenii în mâinile comuniştilor.

Relaţiile dintre Taipei şi Beijing s-au ameliorat însă în ultima vreme, sub imboldul preşedintelui taiwanez, Ma Ying-Jeou. Nu pe aceeaşi cale a reconcilierii par a fi chinezii cu filipinezii. Ambii revendică anumite sectoare din Marea Chinei meridionale, foarte bogată în hidrocarburi.

Decişi să contracareze ambiţiile Beijingului, americanii s-au alăturat Filipinelor, pentru a lua parte la o serie de manevre militare organizate în jurul arhipelagului. Şase mii de soldaţi iau parte la aceste exerciţii care i-au iritat pe responsabilii chinezi. "În regiune, tendinţa era spre pacificare şi dezvoltare" a deplâns Guvernul de la Beijing.