Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Internetul, sub embargou în ziua alegerilor prezidenţiale

annexe-elections-presidentielles-0.jpg

Internetul, sub embargou în ziua alegerilor prezidenţiale

Agitaţie pe site-urile mediilor de informare din Franţa dar şi pe reţelele sociale. Potrivit legii, publicarea sondajelor de opine este interzisă în ultima zi dinaintea scrutinului - adică sâmbătă. La fel, se interzice strict anunţarea unor estimări la ieşirea de la urne înainte de ora 20 în ziua votului.

Cu toate acestea, duminică, ziua primului tur al prezidenţialelor, mai multe ziare belgiene, elveţiene dar şi Libération din Franţa, au anunţat că vor da pe siturile lor estimări începând cu ora 18h30, cu o oră şi jumătate înaintea închiderii secţiilor de votare din marile oraşe.

Procurorul Parisului a ameninţat că poliţia va fi sesizată de îndată ce se va constata o publicare de sondaj sau estimare înaintea orei oficiale de duminică. În epoca Twitter, Facebook şi a altor reţele sociale, riscul de "scurgere" a informaţiilor este uriaş.

Şi uneori chiar căutat. Asa spre exemplu ziarul Libération le-a dat întâlnire cititorilor pe site începând cu ora 18h30. E pentru prima dată că o publicatie franceză afirmă sus si tare că va încălca un embargou descris drept "tot mai arhaic".

Belgienii şi elveţienii ar putea-o face şi mai repede având deja prepoziţionaţi aici în Franţa o reţea serioasă care şi-a dovedit eficacitatea în trecut.

În 2007, apăruseră si bloguri franceze care transmiteau informaţii subliminale de genul "la ora 17 cerul este albastru" - referinţă clară la culoarea candidatului Sarkozy sau la turul al doilea "la ora 18 umiditatea este de 54 la sută" în fapt procentul celui aflat în frunte.

Pedeapsa pentru cei care încalcă legea este teoretic de 75 de mii de euro iar ea se aplică tuturor, adică şi străinilor, a ţinut să precizeze procurorul capitalei franceze. Mai mult de atât, celula de supraveghere a internetului - zece oameni vor veghea sâmbătă şi duminică - s-a dotat cu un dispozitiv special, cu programe sofisticate bazate şi cuvinte-cheie care verifică tot ce se întâmplă pe reţelele sociale si pe web.

Sunt pedepsiţi chiar şi cei care, de exemplu, primesc o informaţie pe Twitter şi o dau mai departe. Când ştim însă că în Franţa există milioane de conturi Twitter şi pagini Facebook, pe care la o adică le poţi deschide instantaneu sub un nume fals la cibercafeneau din colţ, "le doresc mult curaj celor care o să-i caute pe făptaşi" râde încă de pe acum un celebru blogger francez

Reacţia candidaţiilor

Preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy a declarat că nu s-ar şoca dacă legea ar fi violată. "Lumea a devenit un mare sat iar regulile noastre sunt uneori depăsite, trăim într-un soi de ipocrizie" a mai spus el.

Alţi candidaţi, chiar dacă nu se exprimă direct, au lăsat să se înteleagă şi ei că legislaţia franceză este obsoletă ţinând cont de factorul internet care nu se poate bloca la frontierele Frantei până la ora opt seara.

Întrebarea care se pune este dacă rezultatul final al scrutinului poate fi modificat de o astfel de încălcare a legi. Cu alte cuvinte dacă alegătorii din marile oraşe - singurele unde secţiile de votare mai sunt deschise între 6 şi 8 seara - pot fi influentaţi de ce au aflat că s-a întâmplat în restul ţării. Experienta americană este foarte mult analizată aici. De partea cealaltă a oceanului Atlantic, californienii ştiu deja demult ce au votat new-yorkezii.

Şi ce dacă, ne putem întreba? Analize subtile spun că în acest caz este fragilizat candidatul care este dat favorit, în frunte deci, întrucât alegătorii celorlalţi, când văd că oamenii lor sunt în dificultate, se mobilizează să meargă la vot în timp ce simpatizanţii primului ieşit îşi spun că respectivul va câştiga şi rămân acasă.

Pe scurt, o parte din electorat s-ar putea duce la urne şi în Franţa între 6 şi 8 seara ca să contracareze perspectiva anunţată de sondajele la iesirea de la urne. În cazul în care scrutinul este foarte strâns, expertii nu exclud ca un candidat învins să nu se ducă să depună plângere şi să ceară anularea scrutinului în faţa Consiliului Constituţional.