
Politică
Interviu încrucişat cu Sarkozy şi Obama, la TF1 şi France 2
g20-obama-sarkozy-isi-strang-calduros-mainile.jpg

Despre ce vor vorbi cei doi preşedinţi şi cum este privit acest interviu „încrucişat”
Subiectele abordate de cei doi preşedinţi vor fi cele de actualitate: inconturnabilul bilanţ al summitului G20, criza din Zona Euro şi situaţia din Grecia şi Italia. Totodată însă, multe chestiuni nu vor putea fi abordate ţinând cont că e vorba de un interviu de doar 15 minute. Timpul, dar şi decorul, au fost fixate cu mare precizie: se spune că de către oamenii de la Casa Albă, deci loc de prea multă improvizaţie nu există.
Barack Obama şi Nicolas Sarkozy sunt intervievaţi de principalii doi prezentatori ai jurnalelor de ştiri de pe TF1 şi France 2. Partea americană sugerează faptul că iniţiativa interviului în doi ar fi fost franceză, însă Palatul Elysée spune că n-a făcut decât să răspundă unei invitaţii făcute de cele două canale de televiziune.
O „operaţiune de comunicare”
Orice ar fi, pentru Sarkozy această "operaţiune de comunicare", cum o descrie opoziţia de la Paris, este un cadou electoralo-mediatic extraordinar. Încă foarte slab în sondajele de opinie, preşedintele Franţei se poate afişa în compania "amicului său american", Barack Obama fiind încă foarte popular în Hexagon. Cu şase luni înaintea alegerilor prezidenţiale, locatarul Palatului Elysée le poate arăta compatrioţilor săi că se tutuieşte cu preşedintele primei puteri din lume, în timp ce principalul său rival, socialistul François Hollande, este prezentat de conservatori drept un om fără experienţă care nu a ocupat până acum nici măcar un post de secretar de stat.
Aţi înteles, apariţia mediatică a lui Sarkozy împreună cu Obama nu putea pica mai bine. Asta nu înseamnă însă că cei doi s-au apreciat dintotdeauna. Relaţia lor a cunoscut momente dificile, de mefienţă reciprocă, de decepţie. În public sau în particular, Sarkozy nu se sfia să comenteze dificultăţile omologului său de peste Oceanul Atlantic. De curând, preşedintele francez sublinia că "în Libia, Franţa a fost şefa operaţiunilor", uitând un pic cam repede că, fără intervenţia hotărâtoare a aviaţiei americane din primele zile, poate că războiul ar fi continuat şi azi. Impulsivul Sarkozy nu ezită să evoce nici culoarea liderului american. „E un negru adevărat, chiar merge ca un african”, ar fi spus Sarkozy la o cină privată, nu demult.
Între timp însă, cei doi au decis să bată palma, ba chiar să se felicite reciproc cu fiecare ocazie. Nu trebuie uitat că ambii vor fi confruntaţi anul viitor cu alegeri cruciale şi ambii sunt astăzi nepopulari în ţările pe care le conduc. Albumul de fotografii cu Obama alături de el va fi aşadar un preţios „pressbook” pentru preşedintele francez. Mai rămâne acum de văzut dacă această „alianţă” de circumstanţă va putea şterge falsa notă a declaraţiei făcută joi de Obama. Vrând să-l felicite pe omologul său de la Paris pentru naşterea fiicei sale, americanul s-a declarat convins că „Giulia Sarkozy va moşteni fizicul mamei sale, Carla Bruni, şi nu pe cel al tatălui ei, ceea ce e o treabă foarte bună”. Nu-i sigur că Sarkozy a apreciat această butadă a lui Obama.