Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioan Mircea Paşcu: Forţele loiale lui Gaddafi vor abandona lupta

rebelii-vor-abandona-lupta-disparitia-colonelului-gaddafi-foto-reuters.jpg

Loialii lui Gaddafi vor abandona lupta după dispariţia colonelului. Foto: Reuters

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a murit joi, la scurt timp după capturarea sa de către forţele Consiliului Naţional de Tranziţie de la Tripoli. Rănit grav la picioare şi la cap, în urma unui atac aerian al NATO, Gaddafi a fost dus la spital, unde a decedat din cauza rănilor. Mii de libieni au ieşit joi pe stradă, salutând dispariţia colonelului. "Libia nu mai poate evita acum problema constituirii noilor autorităţi", spune la RFI europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu, după dispariţia colonelului Gaddafi. "Problema este că toate forţele care doresc să obţină un loc la masa deciziilor sunt înarmate", atrage atenţia vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Legislativul Comunitar.

Ioan Mircea Paşcu: Trebuie să raportăm lucrurile la momentul în care Ceauşescu a dispărut din scenă. În clipa aceea, rezistenţa tuturor celor care îi erau loiali a încetat. Şi probabil că asta e de aşteptat şi în Libia, cu toate că nu trebuie să excludem o rezistenţă motivată personal de loialişti care, probabil, consideră că trebuie să găsească o rezolvare a situaţiei lor. Dar, în principiu, cred că putem să ne aşteptăm la încetarea rezistenţei în Libia.

Rep.: În sensul că susţinătorii lui Gaddafi se vor preda sau vor dispărea pur şi simplu?

Ioan Mircea Paşcu: Cred că vor căuta să dispară sau să se amestece în societate, dacă acest lucru va fi posibil, pentru că, realmente, rezistenţa nu mai are nici un sens în momentul de faţă.

Rep.: Ce ar trebui să se întâmple în Libia în continuare?

Ioan Mircea Paşcu: După părerea mea, în momentul de faţă, cred că eforturile pentru constituirea noilor autorităţi vor trebui să debuteze în forţă, pentru că foarte multe probleme au fost amânate din cauza propriilor dificultăţi, fiind motivate în continuare de lupta împotriva lui Gaddafi. Această chestiune s-a încheiat, şi în momentul de faţă nu mai poate fi evitată problema constituirii noilor autorităţi, care este foarte spinoasă, trebuie să recunoaştem.

Rep.: Aici pot apărea surprize pentru că, se ştie, este acel Consiliu de Tranziţie, dar după dispariţia lui Gaddafi pot apărea surprize în ceea ce priveşte procesul de refacere?

Ioan Mircea Paşcu: După părerea mea, în momentul de faţă, chestiunea principală este că toate forţele care doresc să obţină un loc la masa deciziilor sunt înarmate. Nu există un factor cum a fost, de pildă, în România, armata, care să poată să îşi impună autoritatea, să strângă înapoi armele şi să vegheze asupra noilor autorităţi. De aici, autorităţile vor trebui să se constituie – în condiţiile în care fiecare grup care vrea să fie reprezentat în noua conducere dispune de armament şi de luptători.

Rep.: Şi atunci, din punctul de vedere al coaliţiei internaţionale, se mai impune prezenţa acolo?

Ioan Mircea Paşcu: După părerea mea, acum accentul trebuie să treacă de pe chestiunile militare - care se încheie, inevitabil - pe spaţiul politic şi pe atenţionarea că lucrurile nu trebuie să degenereze. Până la urmă, au făcut o revoluţie care s-a soldat cu victime ca să ajungă într-o situaţie în care să facă alte victime?

Rep.: Dispariţia lui Muammar Gaddafi poate fi considerată un succes în acest moment pentru cine?

Ioan Mircea Paşcu: Categoric! Pentru libieni în primul rând, pentru că el a fost principalul obstacol în calea eliberării poporului libian, în calea transformării societăţii libiene, în calea modernizării ei.

Rep.: De foarte multe ori s-a făcut această paralelă, între Libia şi Afganistan. Există riscul în perioada următoare să se repete scenariul?

Ioan Mircea Paşcu: Ecuaţia nu e similară. Să nu uităm că în Afganistan am avut o coaliţie internaţională care se afla pe teren, am avut două operaţiuni militare care se desfăşurau concomitent... Situaţia a fost mult mai complexă în Afganistan decât e în Libia, dar în acelaşi timp, să nu uităm că, pe plan politic intern, nu există o forţă care să echilibreze lucrurile între cei care până acum au fost aliaţi şi care s-ar putea ca mâine, în lupta pentru putere, să devină adversari, ceea ce nu e deloc de dorit.

Rep.: Ce ar trebui făcut ca să nu se întâmple acest lucru?

Ioan Mircea Paşcu: În primul rând, cred că libienii înşişi au suficientă raţiune să nu declanşeze o altă lută între ei, după ce au câştigat cu atâta greutate libertatea. După părerea mea, va fi un proces care, dacă vor avea lideri maturi, se va desfăşura cu dificultăţi dar, până la urmă, se va concretiza într-un guvern funcţional care să fie respectat, practic, de toate forţele de rezistenţă de pe scena libiană.

Rep.: În derularea acestui proces ar fi ajutat până la urmă un proces? Până la urmă, Gaddafi este singurul lider care, iată, nu va avea parte de un proces, şi mă refer aici la fenomenul „primăverii arabe”...

Ioan Mircea Paşcu: Prin faptul că a decis să se opună realităţilor, s-a autoexclus, ca să spunem aşa, de la bun început. Actuala situaţie, în care el este dispărut din scenă, este o consecinţă firească a acestei situaţii. În orice caz, dacă până acum a existat o anumită unitate datorită faptului că toţi luptau împotriva lui, în momentul în care acest obiectiv a fost atins, întrebarea e „ce îi ţine în continuare uniţi”. Şi acest lucru ar trebui să fie conştientizarea faptului că Libia are nevoie de stabilitate.

Rep.: Va avea un efect dispariţia lui Muammar Gaddafi asupra situaţiei din ţări ca Siria, Yemen?

Ioan Mircea Paşcu: După părerea mea, va trebui să dea de gândit unor lideri ca Assad şi a altora care continuă să se cramponeze de putere. Acest lucru probabil va avea efecte, dar nu cred că dramatice. Ei vor lua în calcul acest lucru, însă probabil că se vor crampona în continuare de putere.

Rep.: Unde vedeţi Uniunea Europeană plasată în acest proces, referindu-ne la Libia?

Ioan Mircea Paşcu: Uniunea Europeană are un rol fundamental, pentru că, până la urmă, ea este într-o situaţie în care poate să furnizeze ajutorul de care au nevoie libienii. Bineînţeles, nu singură, ci împreună cu ONU şi SUA. În orice caz, de la UE se aşteaptă foarte mult.

 
Interviu cu Ioan Mircea Paşcu, despre dispariţia colonelului Gaddafi