Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ioan Mircea Paşcu: Reconstrucţia Libiei se va lovi de un obstacol

Adevărata provocare pentru prietenii Libiei este să facă din această ţară un stat în adevăratul sens al cuvântului. O spune la RFI vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu.

Libia nu a fost un stat în sensul tradiţional al cuvântului, iar reconstrucţia ei se va lovi de acest obstacol, consideră Ioan Mircea Paşcu.

"Sunt o serie de obstacole. Cel mai important este că Libia nu a fost un stat şi nu a avut instituţii statale, în sensul tradiţional al cuvântului. Ea s-a bazat pe nişte structuri tribale şi din punctul ăsta de vedere, problema principală cu care se vor confrunta noile autorităţi, dar şi prietenii Libiei este de a pune pe picioare o structură statală în adevăratul sens al cuvântului, în condiţiile în care libienii nu sunt atât de doritori să primească un ajutor ostentativ pe faţă din partea prietenilor din afară", explică vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu.

 

Cât de credibil este Consiliul Naţional de Tranziţie?

 

Fostul ministru al Apărării spune că deşi aviaţia NATO a avut un rol esenţial în progresele de până acum ale insurgenţilor, rebelii sunt cei care trebuie să facă pasul următor, adică să-i captureze pe foştii demnitari ai regimului lui Muammar Gaddafi: "Nimeni nu s-a predat până acum unui avion! Iar acest lucru trebuie să se întâmple între rebeli, aşa-zişii rebeli şi forţele loiale lui Gaddafi. Acest lucru trebuie să se petreacă între oameni şi între libieni".

Totuşi, câtă credibilitate are Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia? Cel puţin unul dintre liderii acestei formaţiuni, devenite unicul interlocutor al comunităţii internaţionale are un trecut dubios. El ar fi înfiinţat o organizaţie apropiată de reţeaua teroristă Al-Qaeda. Ioan Mircea Paşcu e de părere că lucrurile se vor lămuri în timp. "Deocamdată, obiectivul principal a fost crearea forţei de conducere care s-a opus regimului. De acum încolo, urmează să se facă ordine. Într-o astfel de situaţie este foarte greu de a îndepărta anumiţi oameni care pot să sprijine obiectivul principal, numai pe motivul că înainte nu au fost cu dosarul impecabil. Dar sunt convins că aceste lucruri se vor întâmpla de acum încolo, dar asta implică pericolul unor fisuri la nivelul noii conduceri", spune vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu.

 
Ioan Mircea Paşcu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reconstrucţia Libiei