Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ioan Oltean: Noul Guvern răspunde intereselor baronilor locali!

PDL va rămâne în sală şi va vota "categoric împotriva Guvernului Ponta II". Iată ce spune la RFI deputatul Ioan Oltean. El susţine pe de altă parte că există "disensiuni puternice" între PSD şi PNL în ceea ce priveşte împărţirea portofoliilor. Democrat-liberalul declară că preşedintele Traian Băsescu nu se va putea opune componenţei Guvernului, dacă acesta primeşte votul Parlamentului, care "nu poate fi obstrucţionat în felul acesta".

Vineri dimineaţă nu era foarte clar când vor fi audiaţi miniştrii Cabinetului Ponta II în Parlament. Ioan Oltean pune acest lucru pe seama "disensiunilor puternice" dintre PSD şi PNL: "În momentul acesta, situaţia este incertă. Dacă ieri dimineaţă, lucrurile păreau a fi foarte clare şi totul era pregătit ca ieri după-masă noi să finalizăm constituirea Camerei Deputaţilor, cu toate structurile de conducere şi cu comisiile permanente, pentru a putea începe deîndată audierea miniştrilor, iată că astăzi încă n-avem nici un fel de informaţie legată de programul de astăzi al celor două Camere, de reunirea celor două Birouri Permanente, pentru a stabili comisiile ce audiază şi evident, programul care vizează prezenţa noului Guvern în Parlamentul României. Deci suntem într-o situaţie de incertitudine absolut totală în momentul acesta".

Deputatul PDL observă că "există în acest moment disensiuni puternice între cele două forţe politice principale, PSD şi PNL, în ce priveşte împărţirea portofoliilor, în ce priveşte împărţirea comisiilor permanente, în ce priveşte împărţirea tuturor avantajelor care decurg din actul de guvernare".

"Putem face multe speculaţii. Cert e că încă de ieri după-masă, s-a sesizat o stare de nervozitate, de tensiune între cele două formaţiuni politice, între liderii celor două formaţiuni politice. Faptul că au apărut noi miniştri fără portofoliu, miniştri delegaţi, faptul că unele comisii nu satisfăceau pe membri de partid, pe baronii locali, au fost doar câteva dintre cauzele care au determinat accentuarea conflictului, a stării de tensiune la nivelul liderilor celor două formaţiuni politice", continuă el.

 

"Cel mai stufos Guvern de la Năstase încoace"

 

Ioan Oltean consideră că noul Executiv este "cel mai stufos Guvern din 2000, de la Adrian Năstase încoace. Un Guvern cu nume care nu spun nimic, cu ministere care nu spun nimic, cu un număr exagerat de miniştri delegaţi, cu un număr exagerat de viceprim-miniştri, cu o cheltuială a banului public nemaiîntâlnită din 2000 încoace, într-un context în care premierul Victor Ponta s-a lăudat de câte ori a avut ocazia că principala lor grijă este cea de a gospodări cum se cuvine banul public! (...) Un Guvern care răspunde intereselor de grup ale baronilor locali".

Pe de altă parte, Oltean nu se aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să se opună numirii anumitor miniştri în Cabinetul Ponta II: "Nu cred că preşedintele va avea o asemenea atitudine, dacă întreaga echipă guvernamentală va trece astăzi sau mâine sau când va trece prin votul Parlamentului. Votul Parlamentului este suveran, preşedintele cu certitudine va emite un decret de numire a miniştrilor, urmând ca pe urmă, dacă va avea ceva de făcut, să facă. Votul Parlamentului nu poate fi însă, ştiu eu, obstrucţionat în felul acesta, pentru că Parlamentul este suveran în ce priveşte numirea Guvernului".

Ioan Oltean declară că PDL va vota "categoric împotriva" noului Guvern: "Cu certitudine, în şedinţa consacrată acestui moment ne vom exprima poziţia noastră, vom avea o atitudine extrem de critică la adresa Guvernului, la adresa programului de guvernare, care este sută la sută unul electoral, fără termene, fără responsabilităţi, doar cu afirmaţii cu caracter general şi în mod absolut normal, vom vota împotriva Guvernului Ponta, susţinând că acest Guvern nu răspunde realităţilor cu care se confruntă în acest moment România. Vom rămâne în sală şi vom vota categoric împotriva acestui Guvern".

 
Ioan Oltean, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Guvernul Ponta II