Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioan Rus: Greii PSD să facă bine să-l sprijine pe Victor Ponta

ioan-rus-greii-psd-sa-faca-bine-sa-l-sprijine-victor-ponta.jpg

Greii din PSD trebuie să-l sprijine pe Victor Ponta în disputa cu Mircea Geoană, apreciază Ioan Rus.

"Mircea Geoană nu a înţeles că trebuie să fie umăr la umăr cu Victor Ponta. Preşedintele partidului nu trebuie să-şi pună în discuţie mandatul, în disputa cu şeful Senatului. Nu sunt de acord cu excentricităţile din PSD. Aşa-numiţii grei ai partidului trebuie să-l susţină pe Victor Ponta". Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la RFI de Ioan Rus, fostul ministru de Interne din Guvernul condus de Adrian Năstase.

Ioan Rus: Nu cu foarte mult timp în urmă am avut discuţii cu Mircea Geoană şi i-am explicat şi lui, dar şi lui Victor Ponta la fel că eu cred că mai degrabă ar trebui să fie umăr la umăr în construcţia politică, socială, economică guvernamentală pe care acest partid trebuie să o facă în perioada următoare. Sentimentul meu în acest moment este că Mircea n-a înţeles acest lucru până-n capăt. Şi atunci voi fi alături de Victor Ponta în această conjunctură în care într-un fel sau altul a fost adus partidul.

 

Rep.: Domnul Ponta spunea că va merge până la capăt, că ar putea cere organizarea unui Congres şi că şi-ar putea chiar pune la bătaie mandatul. Nu e prea mult?

I.R.: Este cam mult şi cred că între mijloacele la loc de cinste lângă fermitate se află şi negocierea, fără îndoială. Şi atunci, poate fi o atitudine împinsă până mai încolo, ca să ai de unde lăsa în negocieri şi ca să ajungi la soluţia cea mai bună. Eu mă pronunţ în ideea în care în acest partid e loc şi pentru voci, care într-un fel sau altul nu sunt în consonanţă totală cu vocea conducerii, care de fapt toate aceste lucruri vor da o medie sau o vână mijlocie în care apa curge cel mai lin. Dar dincolo de asta, nu sunt de acord cu excentricităţi şi cu idei dintr-acestea, care pot să submineze într-un fel sau altul unitatea partidului în jurul conducerii şi în jurul principiilor şi programelor pe care partidul le-a aprobat. Iar varianta aceea în care facem Congres… nu mi se pare că preşedintele partidului în acest moment trebuie să-şi pună în discuţie mandatul, în disputa cu Mircea Geoană. În nici un caz, nu mi se pare necesar acest lucru sau nu mi se pare neapărat necesar.

 

Rep.: Spuneaţi că în PSD e loc şi pentru oameni care nu sunt de acord cu deciziile conducerii, dar credeţi că în clipa de faţă prezenţa şi atitudinea lui Mircea Geoană fac mai mult rău partidului?

I.R.: Acest lucru trebuie să-l cântărească Biroul Naţional şi Comitetul Executiv, eventual. În ultimă instanţă şi la limită, poate stabili chiar şi un Congres al partidului, dar nu cred că e cazul, repet. (…) Nici din punctul de vedere al lui Mircea Geoană, nu poate să provoace permanent o discuţie şi o dispută, încât să împingă lucrurile până spre a merge pe DA sau NU. Adică aici nu putem vorbi numai despre Victor Ponta ca şi atitudine de excesivă fermitate, să spunem. Putem discuta şi despre atitudinea lui Mircea Geoană ca excesivă… altceva, nu vreau să pronunţ acum un cuvânt…

 

Mircea Geoană "are loc în PSD"

 

Rep.: Şi atunci credeţi că soluţia este ca Mircea Geoană să fie dat afară din PSD?

I.R.: Nu neapărat. Mircea Geoană are loc în PSD, este un fost preşedinte al partidului, eu l-am sprijinit cu toată forţa (…), crezând în capacitatea lui de a organiza, de a monta o structură de partid solidă, eficientă, competentă. Acest lucru nu s-a întâmplat nu din cauza partidului, care a muncit pentru el, ci s-a întâmplat mai degrabă din cauza unor superficialităţi ale lui. În acest moment, Victor Ponta este liderul partidului şi cred că toţi trebuie să ne raportăm la deciziile lui şi să-l sprijinim. (…)

 

Rep.: Dar vi se pare că Victor Ponta este sprijinit în prezent şi de aşa-numiţii grei din partid, domnii Ion Iliescu şi Adrian Năstase?

I.R.: Nu vreau să fac vreo greşeală, pentru că nu cunosc în detaliu care este substratul tuturor acestor lucruri. Cu siguranţă, însă, că şi aşa-numiţii grei ai partidului trebuie să-l susţină pe Victor Ponta. Că la un moment dat poate să mi se pară mie sau dvs. că nu fac acest lucru suficient de valid, este dreptul nostru să gândim şi aşa şi nu-mi permit să fac analize acum, că nu este cazul. Dar pot să afirm sau să exprim o dorinţă a mea ca aceşti grei ai partidului să facă bine să-l sprijine pe preşedintele partidului, Victor Ponta.

 
Ioan Rus, intervievat de Cosmin Ruscior, despre demiterea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului