Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ioan Rus: Nu am negat niciodată cifrele trimise la Curtea Constituţională!

Ministrul de Interne, Ioan Rus, spune într-un interviu la RFI că nu a negat niciodată cifrele privind numărul de români cu drept de vot, trimise Curţii Constituţionale. Tabăra preşedintelui suspendat l-a acuzat pe demnitarul social-democrat că s-ar fi dezis a doua zi de datele puse la dispoziţia CC. Rus a răspuns şi suspiciunilor de fraudă la referendum, lansate de Traian Băsescu: "Le verificăm şi dacă au existat undeva fraude pe care nimeni nu le-a sesizat şi le sesizăm cu această ocazie, se sancţionează acum. Punct".

Reporter: De ce nu au fost actualizate listele electorale înainte de referendumul din 20 iulie?

Ioan Rus: Înainte de referendum s-a făcut actualizarea cu primarii, toţi primarii au făcut acest lucru şi listele acestea actualizate au fost utilizate la referendum. După aceea, au apărut o serie de contestaţii şi o serie de discuţii la televiziuni, la radiouri, în spaţiul public. Ca să eliminăm toate aceste potenţiale suspiciuni, facem şi acest lucru, la dorinţa CC.

 

Rep.: PDL şi Traian Băsescu spun că dvs. aţi trimis nişte cifre la CC, a doua zi le-aţi negat şi aţi spus că nu vă asumaţi răspunderea. Cum le răspundeţi?

I.R.: Nu, nu am negat niciodată! Ministerul a trimis datele cu care am operat la referendum şi în legătură cu întrebarea dacă acele liste sunt sută la sută valide, nu există nici un mort sau vreunul care nu are drepturi, asta chiar nu putem confirma, pentru că poate să existe cineva, poate să existe, dar am evocat doar posibilitatea de a exista şi o astfel de situaţie, care chiar poate exista.

 

Rep.: Ce se va întâmpla cu românii din străinătate? Guvernul şi-ar dori ca ei să nu fie trecuţi pe listele din ţară. Dar unde, pe ce liste?

I.R.: Nu există, Guvernul nu şi-ar dori acest lucru. Există români care lucrează în străinătate, au reşedinţă în străinătate şi se află pe listele electorale permanente în România. Ei nu pot fi radiaţi de pe aceste liste, pentru că noi ne desfăşurăm activitatea într-un cadru instituţional, legal, existent azi în România. Şi el în orice... cu o oră înainte de a fi un referendum, de exemplu, se poate decide să vină să voteze în România, unde se află pe o listă electorală permanentă.

Există o altă categorie de români, care au domiciliu stabil în străinătate, dar de asemenea nu şi-au părăsit cetăţenia. Aceştia cu domiciliul stabil au un paşaport special şi votează în străinătate, pe liste suplimentare, ca şi ceilalţi, dar aceia sunt radiaţi de pe listele permanente din România şi votează la dorinţa lor acolo. Şi acea categorie are dreptul să voteze în favoarea unei alegeri în România.

Şi există o altă categorie de cetăţeni români care au renunţat sau au primit cetăţenia română (?) şi atunci el are dreptul unui cetăţean în ţara unde s-a stabilit. Acela nu mai este nici pe o listă suplimentară, nici pe o listă permanentă. Deci nu se pot şterge oamenii de pe listă, dacă vrea cineva. Este un cadru legal, în care aceste lucruri se operează.

 

Rep.: Traian Băsescu spune că o prioritate mai mare decât revenirea sa la Cotroceni este constatarea eventualelor procese de fraudare a referendumului. El dă şi un exemplu: pe 29 iulie, la Braşov au venit 10 mii de turişti, iar în judeţul Dolj mult mai mulţi. Cum puteţi demonta aceste acuzaţii?

I.R.: Nu le demontez nicicum. Le verificăm şi dacă au existat undeva fraude pe care nimeni nu le-a sesizat şi le sesizăm cu această ocazie, se sancţionează acum. Punct.

 
Ioan Rus, intervievat de Cosmin Ruscior, despre referendumul la Curtea Constituţională