Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Iliescu: UDMR să nu intre la guvernare, dar să existe un dialog parlamentar

UDMR să nu fie cooptată la guvernare, dar să ofere un sprijin parlamentar USL-ului. Un scenariu de acest gen ar fi agreat de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. El spune la RFI că trebuie împăcate ambele tabere din Uniunea Social Liberală: şi cea care susţine cooptarea UDMR-ului şi cea care se opune.

Ion Iliescu apreciază că "faţă de resentimentele existente se poate găsi o soluţie comună, care să dea satisfacţii tuturor. Să nu intre la guvernare UDMR-ul, dar să existe un dialog parlamentar, conlucrare la toate nivelurile, cum s-a promovat de-a lungul anilor, pentru că UDMR e totuşi un factor de echilibru necesar. Altminteri, dăm curs forţelor extremiste din rândul populaţiei maghiare şi nu e bine".

Ion Iliescu susţine că a fost "pentru deschidere totdeauna. UDMR-ul a jucat totuşi şi un rol de echilibru în faţa altor tendinţe mai periculoase, mai extremiste. Sigur că UDMR-ul a dat şi multe insatisfacţii în ultima vreme şi la referendum şi aşa mai departe, deci sunt motive de resentiment. S-ar putea găsi o formulă, fără să intre la guvernare, să existe o conlucrare activă şi în plan parlamentar şi în dialog cu Guvernul şi în plan teritorial. Deci se pot găsi formule care să asigure totuşi o prezenţă activă pozitivă a UDMR-ului în viaţa noastră politică".

Conducerea PNL a decis că nu doreşte ca UDMR să participe la guvernare, a anunţat luni vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, care a spus că hotărârea a fost luată în urmă cu două zile. "E o poziţie a PNL că nu dorim ca UDMR să facă parte. (...) Din punct de vedere al PNL, s-a luat o decizie în BPC încă de acum două zile, că nu dorim ca UDMR să participe la guvernare", a declarat Daniel Chiţoiu.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că subiectul intrării UDMR la guvernare este unul "foarte fierbinte". El spune că joi şi vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetăţeni de etnie maghiară, care s-au pronunţat în defavoarea intrării UDMR la guvernare.

 
Ion Iliescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eventuala cooptare a UDMR în Guvernul Ponta II