Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iosif Boda, despre scenariul suspendării lui Traian Băsescu: Atunci când vrei să dărâmi un copac mare, mai întâi defrişezi în jurul lui!

Suspendarea lui Vasile Blaga din fruntea Senatului ar fi foarte dificilă, atâta timp cât nu a încălcat grav regulamentele acestei Camere. Doar PDL poate cere suspendarea lui Blaga. USL creează precedente extrem de periculoase. A nu te mai raporta la Curtea Constituţională ca la o instituţie a statului de drept e foarte periculos! Declaraţiile au fost făcute la RFI de analistul politic Iosif Boda.

Reporter: Cât de simplă sau de dificilă este procedura parlamentară de înlocuire a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor?

Iosif Boda: Dacă se respectă procedurile, cel puţin pe Vasile Blaga ar fi foarte greu să-l suspende, pentru că regulamentul spune că se poate suspenda, dacă a încălcat în mod grav regulamentele Camerei de care e vorba, în cazul ăsta, Senatul. Dar iată, numai ieri a declarat domnul Ilie Sârbu (senator PSD-n.r.) că domnul Blaga n-a încălcat în nici un fel aceste prevederi, ca atare nu poate fi suspendat decât la solicitarea grupului parlamentar care l-a propus.

Eu cred că iarăşi creem precedente extrem de periculoase. Structura de conducere a Camerelor nu e variabilă în ceea ce priveşte preşedinţii, de modul în care eventual şi conjunctural se schimbă majoritatea parlamentară. Constituţia spune că preşedintele Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului sunt aleşi pentru un mandat de patru ani de zile. Ceilalţi membri ai Biroului Permanent, vicepreşedinţii, secretarii, chestorii sunt aleşi în fiecare sesiune şi acolo poţi să ţii cont de geometria variabilă a Parlamentului.

 

Rep.: Cum priviţi scenariul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, vehiculat în presa centrală de azi?

I.B.: Atunci când vrei să dărâmi un copac mare, se spune pe la ţară, mai întâi defrişezi în jurul lui! Ei, aşa procedează acum USL-ul. E o acţiune în forţă, pentru că sunt câteva precedente şi cel cu ICR şi cu trecerea în curtea Guvernului a Inspectoratului de Stat în Construcţii şi cu Monitorul Oficial şi acţiunea în forţă la TVR. (...) A nu te mai raporta la Curtea Constituţională ca la o instituţie a statului de drept e foarte periculos! A te raporta la Curte în funcţie de elementele "chimice" care o compun la un moment dat este grav!

 

Rep.: Ce şanse ar fi ca populaţia să voteze pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă s-ar ajunge la un referendum?

I.B.: Eu cred că populaţia este extrem de pornită. Dacă în 2007 a fost mai greu să faci suspendarea decât demiterea, acum cred că demiterea va fi relativ lejeră. Eu sunt curios dacă ei (USL-n.r.) au lăsat măcar acea prevedere care spune că referendumul este valid numai dacă se prezintă 50% plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listă. Că s-a revenit la vechea modalitate de validare a referendumului pentru suspendarea preşedintelui cu jumătate plus unu din cei prezenţi la vot, da, dar referendumul în sine e valid, potrivit legislaţiei de până acum, numai dacă se prezintă jumătate plus unu din totalul populaţiei la care se referă referendumul.

 
Iosif Boda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scenariul suspendării preşedintelui Traian Băsescu