Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul acceptă negocieri în programul nuclear

Iranul este pregătit de "negocieri serioase" cu marile puteri în formatul 5+1 asupra dosarului său nuclear, a declarat preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani, citat joi de agenţia oficială Irna.

"Iranul a fost întotdeauna pregătit pentru negocieri cu grupul 5+1 asupra programului său nuclear paşnic", a declarat Larijani. Aceste negocieri pot reuşi "dacă sunt serioase", a adăugat preşedintele Parlamentului iranian, aflat într-o vizită oficială în Turcia.

"Prietenii noştri au propus ca ele să se desfăşoare în Turcia, iar noi ne-am exprimat acordul", a adăugat el.

Iranul s-a declarat în ultimele săptămâni pregătit să reia negocierile asupra programului său nuclear în format 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), după o întrerupere de un an.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a solicitat recent autorităţilor de la Teheran să îi răspundă în scris la o scrisoare cu privire la reluarea negocierilor, pe care a trimis-o în octombrie.

Iranul a anunţat săptămâna aceasta pornirea unei instalaţii la Fordo destinată îmbogăţirii uraniului la un nivel de 20%. Această instalaţie se află la sud-vest de capitală.

Puterile occidentale, care pregătesc sancţiuni împotriva exporturilor petroliere ale Iranului, au condamnat pornirea instalaţiei de la Fordo.

Mahmoud Ahmadinejad susţine că va rezista presiunilor

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a dat asigurări joi la Quito că poporul său va rezista presiunilor din ce în ce mai puternice ale comunităţii internaţionale cu privire la programul său nuclear, afirmând că Occidentul este îngrijorat în principal de "independenţa" sa, relatează AFP.

"Occidentul a decis să exercite mai multe presiuni asupra noastră. Ei ne insultă ţara şi poporul. Este clar că poporul iranian va rezista", a declarat şeful statului iranian într-o conferinţă de presă la Quito, unde îşi încheia, joi, un turneu în patru ţări latino-americane.

Programul "nuclear este o scuză politică. Toată lumea ştie că Iranul nu încearcă să fabrice bombe atomice", a adăugat Ahmadinejad, potrivit traducerii în spaniolă a declaraţiilor sale, făcute în farsi.

"Problema pe care o ridică Iranul nu este progamul său nuclear. Problema este ridicată de progresul şi independenţa sa", a adăugat el.

În timpul unui turneu în care a mers în Venezuela, Nicaragua, Cuba şi Ecuador, şeful statului iranian a obţinut sprijinul liderilor acestor ţări pentru programul nuclear civil.