Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul ameninţă Occidentul. Franţa cere sancţiuni

iranul-ameninta-occidentul-franta-cere-sanctiuni.jpg

Iranul a testat rachete cu rază lungă de acţiune, în aceste zile, în Golf (Foto: Reuters/Jamejamonline/Ebrahim Norouzi).

Schimburi de replici şi avertismente din ce în ce mai dure între Iran şi puterile occidentale. Acestea acuză Teheranul că s-ar dota cu arma atomică, după paravanul industriei nucleare civile. Şeful armatei iraniene avertizează SUA să nu mai folosească strâmtoarea Ormuz la întoarcerea port-avionului american, care se află acum în misiune în sprijinul NATO în Afganistan.

Franţa ocupă acum alături de Statele Unite prima linie a ţărilor care condamnă dur Teheranul. Parisul vrea cele mai aspre sancţiuni. Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppe, a anunţat astfel marţi că pe 30 ianuarie Parisul va cere Uniunii Europene să îngheţe conturile Băncii Naţionale a Iranului şi să impună un embargo asupra exporturilor iraniene de petrol, aşa cum au făcut-o deja Statele Unite zilele trecute.

Între timp, Teheranul continuă să ceară reluarea negocierilor privind programul său nuclear. "Aşteptăm de la şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, o dată şi un loc de întâlnire pentru reluarea negocierilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, curtând Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, însă, Iranul a continuat să sfideze Statele Unite: după decizia de zilele trecute a Washingtonului de a impune noile sancţiuni împotriva Teheranului, zilele acestea autorităţile iraniene au testat o serie de rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.

Mai grav, comandantul şef al armatei iraniene a avertizat marţi Statele Unite să nu îndrăznească să mai folosească strâmtoarea Ormuz la întoarcerea port-avionului american, care se află acum în misiune în sprijinul NATO în Afganistan.