Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranul denunţă raportul AIEA, dar este deschis la noi negocieri

dosarul-nuclear-iranian-infierbantat-raportul-aiea-foto-reuters.jpg

Dosarul nuclear iranian, înfierbântat după raportul AIEA. Foto: Reuters

După raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică AIEA, care afirmă că Iranul „a efectuat activităţi în vederea fabricării unui dispozitiv exploziv nuclear”, statul incriminat e gata să negocieze cu marile puteri, solicitând ca discuţiile să fie „pozitive şi utile”. Şi mai important, ele trebuie să se desfăşoare pe picior de egalitate şi respectând dreptul statelor. În rest, tonul liderilor de la Teheran este, ca de obicei, ferm şi vehement. „Nu ne vom da la o parte de pe drumul pe care ne-am angajat”, a spus preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.

El a reafirmat însă că ţara sa nu caută să obţină bomba atomică. „Poporul iranian este inteligent, n-o să construiască două bombe nucleare când voi aveti 20.000...”, le-a spus Ahmadinejad occidentalilor. Unul dintre aliaţii săi militari a promis însă că va distruge Israelul dacă cumva statul evreu îi bombardează instalaţiile nucleare.

Chiar dacă, pentru moment, Israelul îşi rezervă dreptul la replică, analiştii sunt de părere că „severitatea fără precedent” a raportului AIEA privind programul nuclear iranian îndepărtează pentru moment scenariul unui atac israelian. Israelul va aştepta probabil câteva săptămâni sau luni pentru a vedea dacă comunitatea internaţională va lua sau nu „sancţiuni paralizante” contra Iranului - de exemplu boicotând complet banca centrală iraniană, dar şi exporturile de ţiţei iranian.

Reacţiile occidentalilor s-au manifestat de altfel în acest sens. Franţa spune astfel că „se impune o sesizare a Consiliului de Securitate ONU” care să dea „sancţiuni de o amploare fără precedent”. Iată declaraţia ministrului francez de externe, Alain Juppé, la microfonul RFI:

Acest raport extrem de detaliat este copleşitor. El arată că, în toate domeniile care permit fabricarea armei nucleare, Iranul îşi continuă activităţile şi continuă să refuze să dialogheze de o manieră transparentă cu AIEA. Această situaţie este inacceptabilă pentru că, dacă Iranul ar deţine arma nucleară, acest lucru ar reprezenta o încălcare a tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU, a tratatului de neproliferare nucleară. Nu putem deci accepta acest lucru, care ar fi şi o ameninţare pentru stabilitatea şi pacea din regiune. Suntem deci decişi să reacţionăm. Mai întâi la nivelul consiliului guvernatorilor din AIEA, care trebuie să condamne de o manieră explicită atitudinea Iranului. Cred de asemenea că se impune sesizarea Consiliului de Securitate ONU. Franţa este oricum gata să meargă mai departe cu cei care doresc pentru a înăspri sancţiunile deja existente, asta pentru a-i obliga pe iranieni să dea înapoi”, conchide şeful diplomaţiei franceze.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a estimat la rândul său că „raportul AIEA agravează serios preocupările comunităţii internaţionale” privind natura programului nuclear iranian. Londra vorbeşte de un raport care „discreditează complet Teheranul”, în timp ce la Berlin ministrul german de externe se declară „alarmat”. Americanii ar putea cere de partea lor sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului, dar la Moscova această opţiune nu este deloc agreată. În sfârşit, Beijingul le cere iranienilor „să dea dovadă de mai multă supleţe şi sinceritate” cu AIEA. În opinia chinezilor însă, problema nu se poate rezolva decât pe calea dialogului şi a cooperării.

Strategia înăspririi sancţiunilor, fără şanse

Impunerea de noi sancţiuni, cerută după cum am văzut de mai multe state occientale, are puţine şanse de izbândă tocmai din cauza reticenţelor chinezeşti şi ruseşti. Nu trebuie uitat că Iranul este deja supus la şase rezoluţii ONU, din care patru sunt însoţite de sancţiuni economice şi financiare. „Orice sancţiune suplimentară ar fi interpretată de comunitatea inernaţională ca un instrument pentru a schimba regimul de la Teheran”, spune Moscova, motiv penru care Rusia nu va analiza propunerea de noi sancţiuni.

China, care depinde de hidrocarburile iranienilor, are şi mai puţine intenţii să accepte ideea unor noi sancţiuni. Având în vedere cele spuse de Alain Juppé, şi anume că „Franţa e dispusă să meargă mai departe pe calea sancţiunilor cu cei care o doresc”, se lasă să se înţeleagă că eforturile pentru a le forţa mâna iranienilor s-ar putea face de o manieră autonomă, în afara Consiliului de Securitate ONU.

De altfel, SUA şi UE au mers deja dincolo de măsurile votate la ONU, lucru care a iritat Rusia şi China. Cele două ţări sunt în plus marcate acum de evenimentele din Libia, unde consideră că occidentalii şi-au depăşit mandatul Naţiunilor Unite, şi deci orice înţelegere cu Moscova şi Beijing e greu de imaginat.

Mingea este oricum pentru moment în terenul consiliului guvernatorilor AIEA, care se reuneşte pe 17 şi 18 noimebrie la Viena. Având în vedere noile elemente ale raportului, cei 35 de membri pot decide fie să sesiseze Consiliul de Securitate ONU pentru votarea de noi sancţiuni, fie să dea Iranului un răgaz suplimentar.