Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul intră în "clubul" puterilor nucleare

Autorităţile de la Moscova anunţă că prima centrală nucleară iraniană va intra în funcţiune la începutul lunii august. Este vorba de centrala construită de ruşi la Bouchehr, şi care provoacă îngrijorare în lumea occidentală.

Statele Unite şi aliaţii lor europeni au cerut în mai multe rânduri Rusiei să renunţe la acest proiect, de teamă că Iranul ar putea utiliza tehnologia respectivă pentru a produce arma atomică. În ciuda faptulului că relaţiile dintre occidentali şi ruşi s-au îmbunătăţit şi au cunoscut chiar perioade extrem de bune de la sfîrşitul războiului rece, Moscova nu a renunţat niciodată la acest proiect.

Trebuie spus şi faptul că rareori construcţia unei centrale nucleare a durat atât de mult şi a suferit atâtea întreruperi: cea de la Bouchehr a necesitat aproape 35 de ani de eforturi. Ea a fost începută, pe vremea sahului, de firma germană Siemens, mai precis în 1975, dar şantierul a fost oprit odată cu revoluţia islamică din 1979 şi a stagnat în perioada războiului dintre Iran şi Irak, între 1980 şi 1988. Dificultăţile tehnice au fost dublate uneori de unele politice şi financiare. Ea devine însă, acum, spre mândria regimului ayatolahilor de la Teheran, simbolul intrării Iranului în clubul celor care deţin tehnologie nucleară.

Occidentali mai privesc cu îngrijorare însă şi alt program dezvoltat de iranieni, şi anume cel balistic. Luni, Parisul îşi exprima procuparea în legătură cu o nouă serie de experimente balistice anunţate de Teheran, cu rachete cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune.

Experţii cred de altfel că există o legătură între cele două programe, cel nuclear şi cel balistic, şi că regimul de la Teheran speră să poată construi rachete capabile să transporte încărcături nucleare.