Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul îşi extinde capacităţile de îmbogăţire a uraniului

iranul-extinde-capacitatile-imbogatire-uraniu.jpg

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în vizită la o centrală nucleară.

Dosarul nuclear iranian intră într-o nouă fază. Teheranul a anunţat că îşi va extinde programul controversat de îmbogăţire a uraniului. Ameninţarea cu sancţiuni nu mai are efect demult. UE a reacţionat îngrijorată.

Scopul Iranului este următorul: triplarea capacităţilor de îmbogăţire a uraniului la 20%. Declaraţia aparţine şefului programului nuclear Iranian, Fereidun Abassi Dawani. Acesta a anunţat şi că producţia de la uzina din Natans va fi mutată la o nouă instalaţie din Fordo, circa 150 de kilometri sud de Teheran.

Transportul uraniului de la Natans va fi efectuat sub supravegherea unei echipe de inspectori de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Odată încheiată operaţiunea, producţia de uraniu îmbogăţit la 20% la Natans va fi întreruptă.

 

Reacţia UE după anunţul Iranului

 

Ungaria, ţară care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European a declarat că UE este îngrijorată de acest anunţ. Blocul comunitar se teme de o posibilă dimensiune militară ce s-ar ascunde în spatele acestei operaţiuni. Teheranul nu face altceva decât să ignore în continuare rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, se mai arată în declaraţie.

Anunţul Iranului a venit la doar o zi după conferinţa de presă comună a cancelarului german, Angela Merkel şi a preşedintelui american, Barack Obama. Cei doi lideri ameninţaseră marţi cu noi sancţiuni împotriva Teheranului, în cazul în care regimul islamic va continua să-şi ignore angajamentele internaţionale. În ultimii ani, Iranul a ignorat sistematic rezoluţiile ONU şi a fost sancţionat în repetate rânduri pentru colaborare insuficientă cu inspectorii AIEA.

 

Pericolul uraniului

 

În funcţie de gradul de îmbogăţire, uraniul poate fi utilizat la producţia de energie electrică, dar şi în producţia de ogive nucleare. În centralele sale atomice, Iranul începuse cu uraniu îmbogăţit la 5%, dar din februarie 2010 a trecut la 20%. Oficial, Teheranul afirmă că utilizează acest combustibil nuclear într-un reactor de cercetări medicale.

E drept că pentru arme atomice este nevoie de uraniu îmbogăţit în grad şi mai mare. Experţii internaţionali se tem însă că, gradual, Teheranul va strânge informaţii şi experienţă, pentru a construi bombe cu ogive nucleare.