Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranul, lovit unde-l doare cel mai tare

iranul-lovit-unde-l-doare-cel-mai-tare.jpg

Embargo asupra petrolului iranian (Foto: RFI)

Lovitură extrem de dură pentru Teheran: UE a ajuns la un acord de principiu privind impunerea unui embargo asupra petrolului iranian. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a declarat că vestea este una foarte bună. "Am dori ca astfel de măsuri să nu fie luate doar de aliaţii noştri apropiaţi şi de parteneri precum cei pe care îi avem în Europa, ci de către ţările din lumea întreagă", a adăugat aceasta.

Iranul, care a ignorat până acum sancţiunile internaţionale va avea mult de suferit de pe urma unui embargo european asupra petrolului iranian: sectorul petrolier are o pondere de 60% în economia ţării, iar Uniunea Europeană este a doua piaţă de destinaţie a petrolului iranian, după China, care şi-a redus şi ea din raţiuni economice importurile de petrol.

Ţările europene importă zilnic 450 de mii de barili de petrol iranian, cele mai mari consumatoare fiind Grecia, Spania şi Italia, care au fost de altfel ţările care s-au opus până acum acestui embargo. Odată impus, acesta va obliga Iranul să caute alte pieţe, însă analiştii spun că Teheranul va fi nevoit să lase mult din preţ, ca să-şi mai vândă aurul negru. Deja în Iran suflă vântul îngheţat al inflaţiei: preţurile au crescut, iar moneda iraniană, rialul, s-a depreciat cu 40% faţă de dolar.

Nemulţumirile sociale mocnite şi până acum înăbuşite de regimul autoritar al lui Mahmoud Ahmadinejad vor exploda, cred analiştii, abia la viitoarele alegeri parlamentare, programate peste două luni. Luni care se anunţă extrem de dure pentru regim.