Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irlanda: NU ratificarii Tratatului de la Lisabona

200806-5180.jpg

Irlanda: NU ratificarii Tratatului de la Lisabona

Europa este aruncata intr-o noua criza. Irlandezii au spus nu tratatului european. Potrivit rezultatelor oficiale, peste 53 la suta dintre cei care s-au prezentat la urne au respins tratatul de la Lisabona. Liderii europeni vor incerca sa gaseasca solutii pentru iesirea din impas la summit-ul Uniunii de saptamana viitoare.

Europa este aruncata intr-o noua criza. Irlandezii au spus nu tratatului european. Potrivit rezultatelor oficiale partiale, aproximativ 53 la suta dintre cei care s-au prezentat la urne au respins tratatul de la Lisabona. Reactii de dezamagire, profunda dezamagire in tabara da-ului, reactii victorioase in celalalta tabara. "Lucrurile nu stau bine" a declarat secretarul de stat al afacerilor europene, in timp ce de partea NU-ului, se vorbeste despre o zi mare pentru toti irlandezii si pentru toata Europa. "In felul acesta spunem NU Europei elitiste si birocratice de la Bruxelles", spunea unul dintre partizanii NU-ului.

NU-ul irlandezilor face ca Tratatul de la Lisabona, cel care trebuie sa reformeze in profunzime institutiile europene, sa nu intre in vigoare - pentru asta e nevoie de votul celor 27 de state memebre, daca unul din aceste state respinge, tratatul e aminat sau chiar anulat, asa cum s-a intimplat cu precedenta constitutie europeana in 2005. Irlanda e singura tara care a organizat un referendum, celelalte tari ratifica prin proceduri parlamentare.

Pe de alta parte, Irlanda este tara care a avut cea mai puternica crestere economica in ultimii 10 ani, de 6-7 -8 la suta pe an, in primul rind datorita ajutoarelor europene. Problema a intervenit insa in ultimele 12 luni cind, criza "subprime" din America a atins si Europa, si Irlanda, preturile la locuinte au inceput sa se prabuseasca, cresterea economica sa fie ceva mai mica... Se simt si aici cresteri la preturile produselor alimentare de baza... si s-au mai adaugat si motive interne. In urma cu citeva saptamin prim ministrul Bertie Ahern a demisionat pe fondul unor afaceri suspecte cu un promotor imobiliar - deci si asta a contat. (A.O 14.06.08; 10.00h)