Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Islamiştii loviţi în Mali se răzbună în Algeria. 41 de occidentali, luaţi ostatici

Islamiştii loviţi de forţele franceze în Mali se răzbună în Algeria. Miercuri, o grupare care revendică oprirea ofensivei franceze a atacat un sit de exploatare a gazelor naturale din ţara vecină, Algeria. Cel puţin 41 de cetăţeni occidentali au fost luaţi ostatici. În total însă, 400 de persoane sunt ţinute captive. UPDATE: SRI confirmă că printre ostatici se află cel puţin un român.

Criza din Mali s-a externalizat. Islamiştii ameninţaseră de acum câteva zile că vor lovi interesele franceze din Europa şi din Africa. Au lovit în Algeria, la o exploatare comună a British Petroleum (Marea Britanie), Statoil (Norvegia) şi Sonatrach (Algeria).

Grupul armat care a revendicat atacul este Brigada Al-Mouthalimin, un grupuscul ce are legătură cu Aqmi, Al Qaida din Magreb. Situl se află la Amenas, la circa 1.000 de km de capitala Alger. Doi angajaţi, unul britanic şi unul algerian au fost ucişi, alţi şase au fost răniţi. Cel puţin 41 de cetăţeni occidentali şi alte sute de algerieni sunt ţinuţi în prezent ostatici, potrivit autorităţilor algeriene, citate de „Le Monde”.

Printre cei străini, s-ar afla americani, francezi, britanici, norvegieni şi japonezi. În prezent, potrivit unor informaţii, teroriştii încă se află în interiorul exploatării, dar sunt încercuiţi de armata algeriană. Un purtător de cuvânt al grupării teroriste a ameninţat că va arunca totul în aer dacă armata algeriană nu se retrage şi dacă ofensiva franceză din Mali nu este oprită. Teroriştii solicită şi să fie lăsaţi să iasă din Algeria cu tot cu ostatici, dar şi ca regimul lui Abdelaziz Bouteflika să elibereze 100 de islamişti deţinuţi în închisorile algeriene.
Ministrul de Interne algerian susţine că răpitorii nu au venit nici din Mali, nici din Libia, ci sunt terorişti ce se aflau deja în Algeria. În schimb, o companie franceză ce asigura logistica la situl petrolier – CIS Catering - susţine că aproximativ 60 de oameni extrem de bine înarmaţi au venit din ţările vecine.

Algeria a fost iniţial destul de reticentă la ideea ca Franţa să atace chiar în vecinătatea sa. Luni, Algeria şi-a închis frontiera cu Mali. E vorba însă de o frontieră de 1.300 de kilometri. Regimul Bouteflika a autorizat apoi însă avioanele de luptă franceze să-i survoleze spaţiul aerian.

Ministerul de Externe francez şi-a îndemnat cetăţenii care se află în regiunea Sahel să părăsească zona. „Francezii care se află în această zonă trebuie să ştie că libertatea şi viaţa lor sunt direct ameninţate. Nicio persoană, grup sau prganizaţie nu poate pretinde că le garantează securitatea”, avertizează ministerul. Armata franceză continuă între timp ofensiva aeriană în est şi ofensiva terestră în nordul Mali, în cea de-a şaptea zi a ofensivei. Primul obiectiv este Diabali, oraşul recucerit luni de jihadişti, unde trupele speciale au angajat deja lupte directe cu islamiştii. O sarcină dificilă, pentru că jihadiştii se amestecă cu populaţia locală.

UPDATE 1: Printre ostatici e posibil să se afle şi români. Asta a declarat pentru televiziunea Al Jazeera unul dintre răpitori, care s-a prezentat sub pseudonimul Abu Al Bara. El a afirmat că ostaticii provin din zece ţări, inclusiv România. MAE de la Bucureşti anunţă că va verifica informaţia.

UPDATE 2: Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, pentru MEDIFAX, că s-a constituit o celulă de criză în legătură cu răpirile din Algeria, la nivelul instituţiilor abilitate din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.

UPDATE 3: MAE confirmă că printre ţările cu cetăţeni reţinuţi ostatici în evenimentele din Algeria se află şi România, potrivit autorităţilor algeriene, şi a anunţat că ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat pentru a se stabili cea mai bună formă de cooperare.

UPDATE 4: Treizeci şi cinci de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi la complexul de exploatare a gazelor din Algeria, în timpul unei intervenţii a armatei algeriene, anunţă surse citate de postul Al Jazeera.

UPDATE 5: Doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic au rămas ostatici după intervenţia Forţelor Aeriene algeriene, afirmă surse citate de agenţia mauritană ANI. Pe de altă parte, surse citate de BBC News online spun că şase ostatici străini şi opt răpitori au fost ucişi în raidul Forţelor aeriene algeriene care a vizat complexul de gaze In Amenas din Algeria, iar 180 de ostatici, toţi algerieni, ar fi scăpat.

URMĂRIŢI EVOLUŢIA EVENIMENTELOR DIN ALGERIA

 
Cronologie răpiri, Andreea Orosz