Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Ehud Olmert, inculpat pentru corupţie

israel-ehud-olmert-inculpat-coruptie.jpg

Fostul premier israelian, Ehud Olmert, pus oficial sub acuzare, într-un dosar de corupţie (Foto: Reuters).

Fostul prim-ministru israelian, Ehud Olmert (2006-2009), a fost pus oficial sub acuzare pentru corupţie. Fostul premier ar fi luat mită pentru a favoriza un proiect imobiliar, când era primar al Ierusalimului, în anii '90.

Corespondentul RFI la Ierusalim, Nicolas Falez

"Holyland" (în română "pământul sacru") este numele ales de promotorii imobiliari pentru un ansamblu de şase clădiri ridicate pe o colină din Ierusalim.

Din punct de vedere arhitectural, proiectul este de o rară urâţenie şi este asociat cu un mare scandal de corupţie.

Joi, 6 ianuarie, 18 persoane au fost inculpate în acest dosar. Printre ele se află şi fostul prim-ministru, Ehud Olmert, ex-primar al Ierusalimului. În această afacere mai sunt puşi sub acuzare fosta sa şefă de cabinet, Shula Zaken şi primarul care i-a succedat în funcţie lui Olmert, Uri Lupolianski.

Toţi suspecţii din acest dosar de corupţie au luat sau au dat mită, pentru ca respectivul proiect imobiliar să prindă viaţă. Presa israeliană evocă suma de patru sute de mii de dolari, bani ce ar fi fost vărsaţi din buzunarul promotorilor proiectului în cel al lui Ehud Olmert şi şefei sale de cabinet.

Ehud Olmert, fost membru al partidului de centru-dreapta Likud, apoi al formaţiunii centriste Kadima, este deja urmărit penal în alte trei dosare, pentru acuzaţii de fraudă, abuz de încredere şi evaziune fiscală.