Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul dezvăluie numele deţinuţilor palestinieni ce vor fi eliberaţi

gilad-shalit.jpg

Militarul israelian Gilad Shalit

 

Tel Avivul a publicat duminică lista primului grup de 477 de deţinuţi palestinieni care urmează să fie eliberaţi marţi, în schimbul eliberării militarului israelian Gilad Shalit, ca urmare a unui acord cu Hamas. Pe lista întocmită de Ministerul Justiţiei şi publicată pe site-ul Administraţiei Penitenciare figurează numele a 27 de femei. Potrivit calendarului prevăzut de acordul între Israel şi Hamas, schimbul de deţinuţi urmează să aibă loc marţi. Un al doilea grup de 550 de deţinuţi palestinieni urmează să fie eliberat în două luni.

 

Această postare va permite unor persoane sau organizaţii să prezinte apeluri în faţa Curţii Supreme israeliene împotriva eliberărilor. În trecut, înalta instanţă judiciară nu a pus niciodată în discuţie un acord privind schimbul de deţinuţi încheiat de Guvern.

Postul public de radio a precizat că, dintre cei 477 de deţinuţi care vor fi eliberaţi, 292 sunt originari din Cisiordania, 130 din Fâşia Gaza, 46 din Ierusalimul de Est, şase sunt arabi israelieni, unul este originar din Platoul Golan, iar doi sunt cetăţeni străini.

Preşedintele israelian Shimon Peres a primit sâmbătă seara dosarele unor deţinuţi palestinieni, cărora trebuie să le acorde graţierea în cadrul acordului de schimb de deţinuţi.

Noam Shalit, tatăl sergentului israelian, a atras atenţia împotriva oricărei sărbătoriri premature, subliniind că "nu s-a terminat până nu s-a terminat".

Apropiaţii îl aşteaptă pe soldatul în vârstă de 25 de ani, care are şi naţionalitate franceză, în casa familiei din nordul Israelului.

Ministerul Apărării a precizat că Gilad Shalit va fi recunoscut în mod automat ca suferind de stres posttraumatic.