Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul iscă noi tensiuni

După ce a fost încheiat armistiţiul dintre Israel şi Hamas şi după ce ONU a dat undă verde cererii palestiniene de a deveni stat observator, lumea se aştepta măcar la o perioadă de linişte în zonă. Nu a fost să fie. Israelul a mai făcut un pas ce pare să compromită un acord de pace permanent în cadrul celui mai vechi conflict din lume.

Noi tensiuni au apărut pe plan local şi internaţional după anunţul Israelului că va construi noi colonii în Ierusalim şi Cisiordania. Franţa şi Marea Britanie şi-ar putea retrage ambasadorii din Israel pentru consultări dacă Tel Avivul va pune în practică această decizie. Ar fi pentru prima dată în istoria relaţiile diplomatice dintre aceste state şi Israel. Până atunci însă, Londra şi Parisul i-au convocat ambasadorii israelieni din aceste două state pentru a-şi face cunoscut protestul faţă de proiect. Ambasadorii vor trebui să dea explicaţii. Măsura Israelului vine ca măsură de retorsiune deoarece comunitatea internaţională a acceptat cererea palestiniană de a deveni stat observator nemembru al ONU.

De ce ar fi atât de nocivă construirea de noi colonii evreieşti?

Marea Britanie a precizat deja că stabilirea de noi colonii ar arunca îndoieli asupra dorinţei Israelului de a negocia pacea cu palestinienii.

Potrivit “The Guardian”, diplomaţii britanici aflaţi în Israel avertizează de mai multe luni că se trem că Israelul pregăteşte acţiuni pentru a elimina soluţia creării a două state – unul evreu şi unul arab. Una dintre variantele Israelului era exact aceasta; dezvoltarea coloniilor evreieşti pe un perimetru larg, cunoscut ca E1. Or, Israelul se angajase, în special faţă de Statele Unite, să nu construiască în această zonă.

Ar însemna izolarea Ierusalimului de Est de restul Cisiordaniei. Iar palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian. Practic, “dispare spaţiul geografic  pentru un viitor stat palestinian, ce trebuie să fie baza pentru soluţia referitoare la două state”, a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. După ocuparea Cisiordaniei şi Ierusalimului de Est, 500.000 de persoane cu cetăţenie evreiască locuiesc în peste 100 de colonii construite de Israel.

Primele reacţii

Primele care au reacţionat au fostr Marea Britanie şi Franţa. Apoi, Suedia l-a convocat şi ea pe ambasadorul israelian de la Stockholm, în timp ce Rusia şi Germania şi-au exprimat opoziţia faţă de plan.

O poziţie neobişnuit de critică a avut şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. El e avertizat că noi colonii israeliene ar da o lovitură aproape fatală procesului de pace şi ar separa complet Ierusalimul de Est de restul Cisiordaniei. Coloniile sunt ilegale în privinţa dreptului internaţional, a spus Ban Ki-moon. Ce este mai important însă Treptat, statul evreu pare să piardă o parte din sprijinul pe care îl avea în Europa, cel puţin. Mesajele transmise astăzi diplomatic prin convocarea ambasadorilor, dar şi faptul că un singur stat european – Cehia – a votat în favoarea Israelului la ONU, cu alte cuvinte împotrivă cererii palestiniene arată că există divergenţe tot mai mari între Europa şi Statele Unite pe tema conflictului israeliano-palestinian. Şi cu siguranţă guvernul Netanyahu avea deja semnale în acest sens.

Nu este singura reacţie a Israelului. Mai există una legată de bani…

O altă măsură luată de Israel este blocarea taxelor colectate în numele Autorităţii Palestiniene. Astfel, 92 de milioane de euro ce trebuiau transferaţi luna aceasta la Ramallah sunt blocaţi. “Banii vor fi folosiţi pentru a rambursa datoriile pe care le are Autoritatea Palestiniană către compania naţională de electricitate israeliană”, a mai precizat ministrul de Finanţe evreu, Yuval Steinitz.

Israelul a contraatacat şi a explicat că este vorba în fapt de o ripostă şi că gestul Autorităţii palestiniene de a forţa recunoaşterea ONU constituie o încălcare flagrantă a acordurilor preexistente cu statul evreu. Iar guvernul israelian a avertizat de la bun început că un asemenea gest va avea parte de o reacţie dură a Israelului, a explicat ministrul de Finanţe, Yuval Steinitz.

Apoi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins criticile şi a confirmat că Israelul va continua construcţia de colonii în Ierusalim şi în alte puncte importante de pe harta intereselor stratregice ale Israelului.

Este şi o palmă dată administraţiei Obama de guvernul israelian. Netanyahu promisese Washingtonului că nu va construi noi colonii în special nu în zona E1, notează “Le Monde”. După ce că Statele Unite au fost practic singurele care să apere cauza israeliană la Naţiunile Unite, Israelul le recompensează cu o palmă în plină figură, scrie cotidianul israelian de stânga “Haaretz”.

Ultimii 20 de ani de negocieri între Israel şi Autoritatea Palestiniană, negocieri îngheţate de altfel în 2010, nu au reuşit să producă un acord permanent. Tot presa israeliană scrie că mai există un blocaj datorat Israelului…

Aşa cum remarcă acelaşi cotidian Haaretz, de opoziţie, un acord nici nu poate fi încheiat câtă vreme Israelul consideră Hamas ca organizație teroristă. Or, mișcarea, care controlează de facto Fâșia Gaza, ar trebui considerată de pildă, inamic, dar nu organizație teroristă, deoarece un acord nu poate fi încheiat cu o organizație teroristă. Hamas controlează teritoriul din Gaza, are o armată, instituții guvernamentale și instituții media. Iar o organizație care are un stat este un inamic, nu un terrorist, subliniază Haaretz într-un comentariu publicat astăzi. Palestinienii au fost și vor fi mereu vecinii Israelului, așa că trebuie cumva legitimate eforturile de a ajunge la un soi de compromis cu Hamas. Rămâne de văzut la câtă moderație sunt dispuse ambele părți: un Hamas care și-ar dori să controleze și Cisiordania și un Israel care se află în an electoral.