Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul îşi pregăteşte populaţia pentru un eventual război cu Iranul

israelul-isi-pregateste-populatia-un-eventual-razboi-iranul.jpg

Israelul nu exclude un război împotriva Iranului.

Israelul este pregătit pentru un conflict pe mai multe fronturi, care ar dura 30 de zile. S-ar întâmpla în cazul unei eventuale lovituri împotriva Iranului. Afirmaţia îi aparţine, potrivit AFP, ministrului israelian al Protecţiei Civile, Matan Vilnai.

"Israelul s-a pregătit pentru scenariul unui conflict de 30 de zile, pe mai multe fronturi. Pot oferi asigurări că de data aceasta, fiecare va şti exact ce trebuie să facă", a declarat ministrul Vilnai pentru cotidianul Maariv. Apoi, a domolit tonul: "Nu există niciun motiv să fim isterici". El a avertizat şi că orice atac militar va trebui să fie cântărit atent şi a mai precizat că "Israelul ar trebui să se coodoneze întotdeauna cu Statele Unite". Ministrul este la final de mandat şi va fi trimis ambasador în China, scrie AP.

La începutul lunii august, Ministerul israelian al Apărării anunţase că analiza scenariul unui conflict militar cu Iranul, dar şi cu organizaţia teroristă Hezbollah, activă în sudul Libanului. Al treilea front ar fi fost cel cu Siria, dacă aceasta ar fi intervenit să-şi apere aliaţii. În funcţie de câţi actori s-ar implica în conflict, numărul victimelor israeliene ar putea ajunge până la 500, au estimate experţi din Ministerul Apărării de la Tel Aviv.

Principalul scenariu, despre care presa israeliană vorbeşte de ceva vreme cu insistenţă ar fi atacarea de către Israel a instalaţiilor nucleare iraniene, pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu arma atomică. În acest caz, Iranul va riposta cu rachete, însă, aproape sigur, va interveni şi mişcarea şiită Hezbollah, care ocupă poziţii la frontiera dintre Liban şi Israel. În conflict ar putea fi implicată şi Siria, în contextul în care regimul Bashar al-Assad este, alături de Iran, un susţinător activ al Hezbollah.

 

Răzbunare după atentatul din Burgas

 

După atentatul de la Burgas, politicienii israelieni au promis că vor răzbuna atacul atribuit Hezbollah şi soldat cu moartea a cinci israelieni. Efraim Halevy, fost director Mossad, a sugerat că statul evreu ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene în următoarele săptămâni. A fost avansată şi o dată: înainte de 6 noiembrie. Adică înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.

La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu pare a pregăti terenul. El a afirmat că asigurările oferite de Statele Unite privind posibilitatea unei intervenţii militare împotriva Iranului nu sunt suficiente pentru a opri regimul islamist de la Teheran să se doteze cu arme nucleare. Este o problemă extrem de sensibilă în relaţiile dintre Statele Unite şi Israel: Washingtonul a avertizat Israelul să nu efectueze vreun atac unilateral împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, însă Netanyahu a sugerat că statul evreu ar putea opta pentru o intervenţie militară.

Informaţia ar fi fost confirmată de un blogger american, care a reuşit să obţină un plan de război al autorităţilor israeliene, potrivit Corriere della Sera. Ar fi vorba, potrivit lui Richard Silverstein, de atacuri israeliene coordonate împotriva sistemului energetic iranian, sistemelor de telecomunicaţii şi instalaţiilor nucleare. Primul pas ar fi un atac cibernetic fără precedent. Conform documentului, comandanţii militari israelieni intenţionează să atace apoi infrastructura strategică a Iranului şi bazele de rachete de la Khorramabad şi Isfahan. Ulterior, vor fi neutralizate centralele electrice, folosindu-se muniţie cu fibră de carbon. Într-o a doua fază, zeci de rachete balistice vor fi lansate spre teritoriul iranian de pe submarine israeliene poziţionate în apropierea Golfului Persic, pentru a distruge instalaţiile nucleare subterane. În a treia fază a conflictului, Israelul va lansa rachete de croazieră care au rolul de a distruge sistemele de comandă şi control şi centrele de cercetare în domeniul activităţilor de îmbogăţire a uraniului, o componentă centrală a programului nuclear iranian.

Informaţiile, care au mai circulat în presa israeliană, chiar dacă nu atât de exact, au avut efect imediat asupra populaţiei. Zeci de israelieni s-au dus la magazine, pentru a-şi cumpăra măşti de gaze şi provizii, relatează Bloomberg.